Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Петрівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО та/або ПРРО. Актуальні питання»

опубліковано 13 листопада 2023 о 11:36

Петрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 10.11.2023 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якої відповідала на актуальні питання платників податків на тему «Застосування РРО та/або ПРРО. Актуальні питання» начальник Петрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія Пікінер.

Основними питаннями, які було задано під час сеансу телефонного зв’язку були:

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ КАСОВИЙ АППАРАТ ДЛЯ ФОП?

Алгоритм дій, який відображає порядок реєстрації РРО:

- Купівля (оренда/лізинг) РРО.

- Укладення договору з центром сервісного обслуговування (ЦСО) (їх адреси повідомляє продавець РРО).

- Подання до ДПС за місцем реєстрації (через кабінет платника або фізично) наступного пакету документів:

- заява про реєстрацію РРО за формою 1-РРО;

- копія документа про придбання/отримання РРО;

- копія документа про право власності (або користування) на приміщення, де буде розміщено РРО і, відповідно, буде здійснюватись господарська діяльність.

- Отримання довідки 2-РРО від ДПС до ЦСО протягом 3 робочих днів. Якщо буде прострочений строк, тоді необхідно повторити дії, зазначені вище;

• ЦСО вводить РРО в режим експлуатації та направляє в ДПС документи, пов’язані із введенням РРО в експлуатацію.

• Не пізніше наступного робочого дня з дати отримання цих документів ДПС реєструє РРО та видає реєстраційне посвідчення за довідкою  № 3-РРО.

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ ПРРО?

Зареєструвати ПРРО доволі легко. Необхідно через електронний кабінет платника податків подати заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604). В ній потрібно зазначити локальний номер ПРРО.

Цього ж або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію ПРРО з присвоєнням фіскального номера або відмову в реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу, що після реєстрації ПРРО потрібно ще також через електронний кабінет подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

ХТО ЗФОПІВ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ БЕЗ РРО/ПРРО?

Без касового апарату та розрахункових книжок (РК) можуть вести бізнес платники єдиного податку — ФОПи, які продають товар/реалізують послугу та не застосовують РРО/програмний РРО відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПК), п. 6 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). З 01.01.2022 РРО/програмні РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи (п. 296.10 ПК). Тут все зрозуміло: працюєте на першій групі — спокійно обходьтеся без РРО.

РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОПа, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати — поточний рахунок у форматі IBAN.

При розрахунках в інший спосіб — готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим 

ПРОВЕДНЕННЯ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ПРИ ПЕРЕДПЛАТІ ТА ПІСЛЯОПЛАТИ

У разі продажу товарів з повною передплатою на поточний рахунок продавця у форматі IBAN, застосування РРО та/або ПРРО не обов’язкове. При цьому в поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо.

У разі здійснення попередньої оплати з використанням платіжних карток така операція є розрахунковою і передбачає обов’язковість видачі фіскального чека, який може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електрону пошту, мобільний телефон тощо).

У разі оформлення продажу товарів з післяплатою (накладений платіж) необхідність застосування РРО та/або ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником. Обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві.

У такому випадку продавець вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладна тощо). При цьому, розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником, який повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки. В подальшому розрахунки за товар здійснюються між перевізником та продавцем згідно договору між продавцем та перевізником.

Якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок, РРО та/або ПРРО не застосовується, в іншому випадку продавець зобов’язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надіслання на електрону пошту, мобільний телефон тощо.

ЗАСТОСУВАННЯ РРО ПЕРЕВІЗНИКАМИ

Нагадую, що Законом України №3219 з 1 жовтня поточного року відновлено відповідальність за незастосування РРО/ПРРО при проведенні розрахунків із покупцями. Порядок застосування РРО/ПРРО встановлено нормами Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР. Зокрема, згідно з п. 4 ст. 9 Закону України №265, РРО або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю. Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.2006 №503 затверджено Типові форми квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування. Відтак, право не застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні такої діяльності як перевезення пасажирів, мають ті суб’єкти господарювання, які проводять розрахунки з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю відповідно до вимог Наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.2006 № 503.

Петрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області