Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Олександрівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання застосування РРО та ПРРО»

опубліковано 22 листопада 2023 о 10:18

Вчора, 21 листопада, в Олександрівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання застосування РРО та ПРРО». На запитання платників відповідав начальник Олександрівської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Олег Шеремет. 

Куди подавати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО суб’єкту господарювання для реєстрації ПРРО?

Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій на господарську одиницю потрібно подати Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316605) із зазначенням даних про місцезнаходження такої господарської одиниці за своїм основним місцем обліку як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету.

Яким чином відбувається відкриття та закриття робочої зміни при застосуванні ПРРО операцій?

Відкриття робочої зміни відбувається на підставі технологічного повідомлення з типом відкриття зміни. Таке повідомлення формується в автоматичному режимі програмним забезпеченням ПРРО при виконанні такої операції особою, яка здійснює розрахункові операції.

Закриття робочої зміни здійснюється на підставі Z-звіту або технологічного повідомлення про закриття зміни, яке формує програмне забезпечення ПРРО після формування Z-звіту.

Чи може покупець переглянути на сайті ДПС фіскальний касовий чек, який формується РРО та/або ПРРО?

Так, після здійснення покупки покупці можуть здійснити перегляд фіскального касового чека, застосувавши електронний сервіс «Пошук фіскального чека», який функціонує у відкритій частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check).

Доступ до сервісу здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи, а пошук електронного чека здійснюється за його фіскальним номером і датою.

При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем.

За яких умов фіскальний чек вважається виданим?

Якщо суб’єкт господарювання, який застосовує ПРРО, створив в електронній формі фіскальний чек та надіслав його на наданий споживачем (покупцем) абонентський номер або адресу електронної пошти, то розрахунковий документ вважається виданим споживачу. 

У разі невиконання цієї вимоги (фіскальний чек не створено в електронній формі та не надіслано споживачу у зручний для нього спосіб) передбачена відповідальність згідно з пунктом 1 статті 17 Закону № 265.

Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

ПРРО реєструється суб’єктом господарювання на окрему господарську одиницю реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Особи, дані щодо сертифікатів кваліфікованих/удосконалених електронних підписів яких внесено до Реєстру програмних РРО на підставі повідомлення за формою № 5-ПРРО, поданого суб’єктом господарювання, можуть проводити розрахункові операції у різний час (різні зміни) на різних ПРРО, що можуть бути розміщені на різних господарських обєктах.

У якому випадку суб’єкту господарювання, який використовує в ПРРО електронний підпис, необхідно створювати електронну печатку для ПРРО?

Суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення, який засіб буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалену/кваліфіковану електронну печатку.

В залежності від обраного засобу суб’єкт господарювання надсилає до ДПС електронне повідомлення за ф. № 5-ПРРО. Таке повідомлення містить дані про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, які включаються до Реєстру ПРРО та, відповідно, дозволені для застосування в цьому ПРРО.

На всі питання платників було надано ґрунтовні відповіді. 

Олександрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області