Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кропивницька ДПІ: проведенно зустріч із платниками податків

опубліковано 07 вересня 2023 о 08:15

З метою обізнаності платників про новації у податковому законодавстві щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій фахівцями Кропивницької ДПІ було організовано  зустріч із платниками податків. У ході проведення зустрічі податківці висвітлили питання, пов’язані із особливостями застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками. 

Акцентували увагу присутніх, що з 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ спрямований на виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від  8 грудня 2022 року та передбачає відновлення дії норм податкового законодавства, які були призупинені у зв’язку з  введенням воєнного стану в Україні  та не встановлює нових вимог для мікробізнесу.

Податківці роз’яснили, що фізичні особи – підприємці  – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, ФОП на загальній системі оподаткування згідно з вимогами Податкового кодексу України з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. 

Виняток становлять:

ФОП І групи;

ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking;

ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю на селі за таких умов:

- річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1млн.грн;

- торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами;

- СГ не здійснює дистанційну торгівлю товарами;

- орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про обов’язкове застосування РРО.

Фахівці акцентували увагу присутніх, що до суб’єктів господарювання  не застосовуються штрафні санкції за відсутність РРО до 1 жовтня 2023 року. Крім того знижено фінансову відповідальність до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, які здійснюють діяльність з продажу товарів  (крім продажу підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор)  або надають послуги. 

Крім того, податківці розповіли про переваги застосування ПРРО, який має низку переваг перед класичними касовими апаратами: даний програмний застосунок можливо зареєструвати через Електронний кабінет та використовувати на будь-якому гаджеті – смартфоні, ноутбуці, планшеті.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Кропивницька ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Платникам податків були надані консультації та відповіді на актуальні питання.