Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бобринецькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 червня 2023 о 11:35

У Бобринецькій ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Програмні РРО та порядок їх застосування.». На запитання платників податків відповідав начальник Бобринецької ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ігор ІСУПОВ . 

Так, наведемо найактуальніші питання платників: 

Що краще обрати, РРО або ПРРО?

ПРРО дозволить заощадити на купівлі та обслуговуванні касового апарату, — треба лише встановити програмне забезпечення на обраний пристрій. По-друге, впроваджуючи апаратний РРО, ви прирікаєте себе на багатоетапний процес реєстрації. Безліч бюрократичних процедур складається з укладання договорів з ЦСО, подання цілого пакету паперових документів до ДПС, отримання довідок та посвідчень.

Замість цього ви можете зареєструвати ПРРО просто в електронному кабінеті платника податків. Потрібно лише подати заяву реєстрації програмного касового апарату за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) із зазначенням локального номеру ПРРО. У той же день або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію із присвоєнням фіскального номера або ж відмову. 

Після успішного завершення процедури в електронному кабінеті необхідно подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації відповідальних за касу осіб.

Чи є якісь зміни в частині використання РРО/ПРРО в період воєнного стану?

Попри дію воєнного стану, необхідність застосування РРО (ПРРО) не скасували. Так, якщо відповідно до вимог закону, ви зобов’язані використовувати РРО (ПРРО), то такий обов’язок діє і в умовах воєнного стану. Щоправда, на певні поступки законодавець в частині застосування РРО (ПРРО) все ж пішов.

На час дії воєнного стану можна використовувати ПРРО офлайн без підключення до інтернету понад встановленні законом обмеження, тобто більше 168 годин на місяць.

Слід звернути особливу увагу на те, що застосування банківських терміналів під час проведення розрахунків за реалізований товар (надану послугу) не звільняє від обов’язку застосування належним чином зареєстрованого реєстратора розрахункових операцій/програмного реєстратора розрахункових операцій!

Чи необхідно реєструвати КОРО на програмний РРО?

Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

 Де можна отримати електронний цифровий підпис?

Отримати електронний цифровий підпис можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК).

Наприклад:

-АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (безкоштовно)

-АЦСК ПАТ «КБ «Приватбанк», АЦСК АТ «Ощадбанк» (безкоштовно для клієнтів)

-АЦСК «Україна» та інші.

Яка послідовність реєстрації ПРРО?

Зареєструвати ПРРО доволі легко. Необхідно через електронний кабінет платника податків подати заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604). В ній потрібно зазначити локальний номер ПРРО.

Цього ж або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію ПРРО з присвоєнням фіскального номера або відмову в реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу, що після реєстрації ПРРО потрібно ще також через електронний кабінет подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

У яких випадках контролюючий орган відмовляє в реєстрації ПРРО?

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в такій реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови.

Відмова у реєстрації ПРРО формується, якщо:

Автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу, а саме не заповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів.

ПРРО із зазначеними у Заяві назвою та локальним номером вже зареєстрований.

Щодо господарської одиниці, вказаної у заяві, СГ не повідомив про такий об’єкт оподаткування або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується СГ.

Виявлено розбіжності даних, вказаних у заяві, з даними щодо обліку та реєстрації СГ в контролюючих органах як платника податків.