Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв'язку  «гарячя лінія»

опубліковано 09 травня 2023 о 14:06

Проведено сеанс телефонного зв'язку  «гарячя лінія» із начальником управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області Інною Твердохліб щодо легалізації трудових відносин з найманими працівниками. Тел. (0522) 36-69-24. 

Питання 1: Доброго дня! Які негативні наслідки для найманих працівників у випадку неофіційного працевлаштування? 

Відповідь: Добрий день! Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї зарплати та трудового стажу. 

Питання 2: Вітаємо! За допомогою якого програмного забезпечення подавати до контролюючого органу повідомлення про прийняття працівника на роботу? 

Відповідь: Вітаємо! Державною податковою службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (за версією чинною на дату подання повідомлення), яке розповсюджується на безоплатній основі та розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» офіційного вебпорталу ДПС (http://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/). 

У даному програмному забезпеченні платникам надана можливість сформувати повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти кваліфікований електронний підпис чи печатку та направити його до Єдиного вікна податкової звітності. 

Питання 3: Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, які зміни до Повідомлення про прийняття працівника на роботу? 

Відповідь: Вітаю! Кабінет Міністрів України Постановою від 26.07.2022 року № 835 вніс зміни до Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладання гіг-контракту, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 року № 413, із змінами. 

Змінами передбачено виключення необхідності для резидента Дія-Сіті надавати відомості, які у нього відсутні, а саме номер наказу або розпорядження про укладення гіг-контракту. 

Питання 4: Доброго дня! Який актуальний Закон України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану? 

Відповідь: Вітаю! Закон України від 01 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», що набрав чинності з 19 липня 2022 року. 

Питання 5: Доброго дня! Які ризики очікують працівників, які погоджуються на отримання зарплати в «конвертах»? 

Відповідь: Доброго дня! Звертаємо увагу, що особи, які отримують зарплату в «конверті» офіційно вважаються непрацюючими. Їм не зараховується страховий стаж, а відповідно: 

• вони не будуть одержувати пенсію за віком; 

• їх можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій; 

• у них немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на охорону праці, права на соціальне страхування.