Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новоукраїнською ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія»

опубліковано 25 березня 2021 о 15:15

На минулому тижні начальником Новоукраїнської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Гальченком Сергієм проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів – конституційний обов’язок громадянина».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків:

1. Який порядок подання декларації про майновий стан і доходи через «Електронний кабінет»?

Для спрощення процедури подання декларації діє сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника.

Заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи можуть:

- фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи;

- особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації про майновий стан та доходи на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Після входу до приватної частини «Електронного кабінету» платнику потрібно обрати розділ «ЕК для громадянина», потім перейти до пункт «Податкова декларація про майновий стан і доходи» та натиснути закладку «Створити». Після виконання зазначених дій відкривається бланк декларації, який заповнюємо на основі особистих даних, зберігаємо та відправляємо до ДПС. Підтвердженням прийняття декларації буде надходження квитанції №2, в якій зазначається результат обробки звітності.

Звертаємо увагу платників для того щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно завчасно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

2. Коли необхідно провести сплату податкових зобов'язань у випадку отримання спадщини нерезидентом?

 Відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України спадкоємці-нерезиденти зобов’язані сплатити податкові зобов’язання до нотаріального оформлення об’єктів спадщини або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Нотаріус або в сільських населених пунктах – уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документів про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.

3. Яким чином оподатковуються доходи від виграшу у лотерею?

До загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів. Податковим агентом під час нарахування (виплати, надання) на користь платника податку доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).Податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума ПДФО, нарахованого за ставкою 18 відс. та 1,5 відс. військового збору, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Доходи остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок.

4.Чи підлягає оподаткуванню дохід від продажу житлового будинку отриманого у спадок?

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відс.та 1,5 відс. військового збору бази оподаткування.

5. Який порядок подання податкової декларації для платника податків, що виїжджає закордон на постійне місце проживання?

Платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

 Новоукраїнська ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області