Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бобринецькою ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році»

опубліковано 01 квітня 2021 о 15:30

На цьому тижні начальником Бобринецької ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ісуповим Ігорем проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків:

1. Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи онлайн?

Громадяни, які зобов’язані подати декларацію про майновий стан та доходи за 2020 рік відповідно до п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України мають право надіслати декларацію до ДПІ за місцем реєстрації засобами електронного зв'язку (он-лайн).

Зокрема, платник може скористатись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», вхід до зазначеного сервісу зможуть здійснити особи, які мають  особистий ключ електронного цифрового підпису виданого будь-яким Акредитованим центром сертифікації ключів. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Після входу до приватної частини «Електронного кабінету» платнику потрібно обрати розділ «ЕК для громадянина», потім перейти до пункт «Податкова декларація про майновий стан і доходи» та натиснути закладку «Створити». Після виконання зазначених дій відкривається бланк декларації, який заповнюємо на основі особистих даних, зберігаємо та відправляємо до ДПС. Підтвердженням прийняття декларації буде надходження квитанції №2, в якій зазначається результат обробки звітності.

2. Який порядок визначення доходів, що підлягають оподаткуванню для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність?

Оподатковуваним доходом для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.

 Для приватних виконавців оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом, що складається із сум винагороди, отриманої відповідно до Закону України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження незалежної професійної діяльності.

 Не включаються до доходу особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, суми доходу у вигляді бюджетного гранту.

Звертаємо увагу, що у разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

3. Чи підлягає декларуванню дохід отриманий громадянином від здачі в оренду земельної ділянки?

Якщо громадянин надає в оренду земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай, податки від отриманого доходу сплачує орендар, який являється податковим агентом платника податків.

Особа, яка отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу України (далі - ПКУ) є особою, відповідальною за повноту та своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору до бюджету. Тому, за результатами звітного податкового року громадянин зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання.

Відповідно до пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом ІV ПКУ. Також, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання.

4.Який термін подання податкової декларації для отримання податкової знижки?

Відповідно до ст. 166.1.1 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового рокупідстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податковим роком.

5. Чи потрібно громадянину декларувати доходи отримані у вигляді дивідендів?

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, який сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального (є суб’єктом спрощеної системи оподаткування), або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.

Виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

Отже, платник податків, який отримав дохід у вигляді дивідендів не зобов’язаний самостійно декларувати зазначені доходи.

Бобринецька ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області