Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія у Світловодській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 06.11.2020 року. ТЕМА: «Актуальні питання у впровадженні програмних РРО».

опубліковано 09 листопада 2020 о 11:22

Світловодською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області у листопаді ц.р. проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих новацій у запровадженні програмних реєстраторів розрахункових операцій. На запитання платників відповідала начальник Світловодської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Валентина КОЛЄСНІКОВА.

Так, наведемо найактуальніші запитання та відповідні на них:

  1. Коли і кому необхідно застосовувати ПРРО (програмні реєстратори розрахункових операцій)?

Перший етап почався з 1 серпня 2020 року. До застосування ПРРО можуть перейти за власним бажанням будь-які суб’єкти господарювання, які:

1. До цього застосовували класичні РРО і вирішили застосовувати програмні РРО, у тому числі з причини закінчення строку експлуатації класичних РРО або незручностей, пов’язаних із застосуванням класичних РРО, наприклад Інтернет-торгівля;

2. До цього не застосовували класичні РРО, але досягли обсягів або розпочали діяльність, при яких застосування реєстраторів є обов’язковим, і обрали для застосування не класичний, а програмний РРО;

3. Учасники платіжних систем, які застосовують програмно-технічні комплекси самообслуговування з приймання готівки для подальшого її переказу, які до цього мали вже застосовувати РРО і для яких з 1 серпня посилені вимоги та встановлено, що використання ПТКС, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО), забороняється.

Другий етап з 1 січня 2021 року, коли буде розширено перелік видів діяльності, для яких використання РРО є обов’язковим.

Третій етап з 1 квітня 2021 року, коли використання РРО стане обов'язковим для  фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

  1. Яке обладнання може використовуватися при застосуванні ПРРО?

Програмні РРО наразі є сучасною альтернативою класичним реєстраторам розрахункових операцій, а ще цей програмно-технічний комплекс безкоштовний і можна його установлювати на смартфон, планшет або комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

  1. Які правила використання ПРРО

автоматична реєстрація ПРРО через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності;

застосування електронних підписів або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО, для чого необхідно подати повідомлення про ідентифікатори ключів касирів чи печатки суб’єкта господарювання;

робота ПРРО в режимі онлайн-зв’язку з фіскальним сервером ДПС, при якій чек стає фіскальними із присвоєнням фіскального номера лише після реєстрації чеку на фіскальному сервері ДПС;

можливість проведення розрахункових операцій в режимі офлайн на період відсутності зв'язку між ПРРО та фіскальним сервером. Такий режим може тривати не більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом календарного місяця. У такому режимі ПРРО створює фіскальні чеки із присвоєнням фіскальних номерів із діапазону, сформованого фіскальним сервером;

видача чеків у паперовій та/або електронній формі;

запровадження механізму компенсації споживачу коштів, сплачених за придбаний товар (послугу), якщо такому споживачу було надано розрахунковий документ, інформація щодо якого відсутня в базах даних ДПС;

збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій за незастосування РРО/ПРРО або застосування із порушенням встановлених вимог. При цьому ніяких додаткових штрафів до вже передбачених не встановлюється;

обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів.

  1. Як зареєструвати ПРРО?

Зареєструвати ПРРО (касу)/касира (електронну печатку) можна, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання.

 

  1. Де можна отримати інформацію з питань впровадження ПРРО ?

З метою інформування платників податків з питань впровадження ПРРО ДПС створено банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, в якому розміщується актуальна інформація, пов’язана із таким впровадженням, а також про посадових осіб ДПС, які супроводжують цей напрям роботи.

 

 

Світловодська ДПІ

Головного управління ДПС

у Кіровоградській області