Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія у Петрівській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 06.11.2020 року на тему: «Актуальні питання у впровадженні програмних РРО»

опубліковано 09 листопада 2020 о 11:15

Петрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 06.11.2020 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих новацій у запровадженні програмних реєстраторів розрахункових операцій. На поставлені запитання платників відповідав начальник Петрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія ПІКІНЕР.

Найбільш актуальнішими запитаннями та відповіді на них були :

1.Хто може не використовувати ПРРО?

-платники єдиного податку 1 групи;

-платники 2-4 груп з доходом менше 1 млн гривень на рік до 1 січня 2021 р.

2. Які приорітети програмного РРО в порівнянні з касовим апаратом?

Програмні РРО наразі є сучасною альтернативою класичним реєстраторам розрахункових операцій, а ще цей програмно-технічний комплекс безкоштовний і можна його установлювати на різні гаджети: смартфон, планшет або комп’ютер з доступом до інтернету тоді, як звичайний РРО коштує тисячі. Для реєстрації ПРРО в електронному вигляді подається лише одна форма 1-ПРРО , при реєстрації звичайного РРО необхідно подати близько 8 форм в паперовому або електронному вигляді, за участі ДПС та ЦСО, що займає до 5 днів. Початок зміни ПРРО розпочинається за допомогою авторизації за допомогою КЕП, на звичайному РРО здійснюється перевірка дати та часу, наявності чекової та контрольної стрічки, друк нульового чеку. Крім того на программному РРО є можливість не друкувати чек, а передати його покупцю в електронній формі. На звичайному РРО обов’язковий друк чеку та реєстрація через інформаційного еквайра.

3. Де можна отримати про ПРРО більш повнішу інформацію ?

З метою інформування платників податків з питань впровадження ПРРО ДПС створено банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, в якому розміщується актуальна інформація, пов’язана із таким впровадженням, а також про посадових осіб ДПС, які супроводжують цей напрям роботи.

 4. Які можливості ПРРО?

  • застосування електронних підписів або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО;

  • робота ПРРО в режимі онлайн-зв’язку з фіскальним сервером ДПС, при якій чек стає фіскальними із присвоєнням фіскального номера лише після реєстрації чеку на фіскальному сервері ДПС;

  • можливість проведення розрахункових операцій в режимі офлайн на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером. Такий режим  може тривати не більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом календарного місяця. У такому режимі ПРРО створює фіскальні чеки із присвоєнням фіскальних номерів із діапазону, сформованого фіскальним сервером;

  • видача чеків у паперовій та/або електронній формі.

5. Чи необхідно скасовувати встановлений апаратний РРО та реєструвати програмний?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО.

Проте у разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати, це передбачено відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

6. Як можна подати заяву про реєстрацію ПРРО черезЕлектронний кабінет ?

Для подання заяви про реєстрацію ПРРО за допомогою особистого електронного ключа здійснюємо вхід до приватної частини Електронного кабінету. Для реєстрації ПРРО знаходимо та створюємо електронний документ за формою №1-ПРРО «Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій». Заповнюємо заяву, зазначивши всі відповідні дані. При відсутності помилок, зберігаємо, підписуємо та направляємо заяву на обробку. Згодом перевіряємо отримання відповідної квитанції з інформацією «документ прийнято». Наступним кроком буде подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за відповідною формою. Після успішного завершення даних операцій здійснюємо завантаження програмного забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС.

 

Петрівська ДПІ

Головного управління ДПС

у Кіровоградській області