Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Онуфріївською ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Законодавчі новації у впровадженні програмних РРО»

опубліковано 09 листопада 2020 о 11:13

Онуфріївською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 06.11.2020 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо законодавчих новації у запровадженні програмних реєстраторів розрахункових операцій. На запитання платників податків відповідала начальник Онуфріївської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Тетяна ЄРМАКОВА.

Було надано відповіді на такі запитання:

1. Коли у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку на другій групі виникає обов’язок реєстрації РРО?

Відповідно до ст. 61 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України з 1 січня 2021 року застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій платники єдиного податку другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) які :

  • продають товари чи послуги через Інтернет;

  • надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;

- реалізовують ювелірні вироби, вживані товари, запчастини до авто, текстиль (крім реалізації за готівкові кошти на ринках);

- працюють у сфері громадського харчування;

- надають готельні, туристичні послуги

З 01.04.2021 РРО зобов’язані будуть використовувати всі фізичні особи – підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і є платниками ІІ, ІІІ та IV груп єдиного податку.

2. Кому із платників не потрібно використовувати РРО та/або ПРРО ?

РРО та/або ПРРО не потрібно використовувати платникам єдиного податку 1 групи, а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

3. Чи можливо подати заяву про реєстрацію програмного РРО безпосередньо в Центрі обслуговування платників у паперовому вигляді?

Заява для реєстрації ПРРО за формою 1-ПРРО подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.

4. У яких випадках потрібно здійснити перереєстрацію програмного РРО?

Перереєстрація ПРРО здійснюється у разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО.

Звертаємо увагу, що суб'єкти господарювання, які використовують ПРРО, зобов'язані дотримуватися порядку проведення розрахунків, встановленого статтями 3 і 4 Закону України від 06 липня 1995 року № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема здійснювати розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через ПРРО зі створенням в паперовій та / або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

5. Як можливо перевірити чеки, що видаються ПРРО?

Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua.cashregs/check.

Онуфріївська ДПІ ГУ ДПС

у Кіровоградській області