Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добровеличківською ДПІ проведено „гаряча лінія” на тему: «Новації у законодавстві, які передбачені Законом України від 16 січня 2020 року №466»

опубліковано 01 жовтня 2020 о 13:20

Нещодавно в Добровеличківській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено гарячу телефонну лінію з питань новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 16.01.2020 № 466-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». На запитання платників відповідав начальник Добровеличківської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Сергій ПОЛІЩУК.

Пропонуємо вашій увазі запитання, що обговорювались під час «гарячої лінії» та надані на них роз’яснення:

1. Який порядок та строки реєстрації платників податку на додану вартість?

Для реєстрації платником податку на додану вартість до контролюючого органу за місцем реєстрації (місцем проживання) подається заява платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ (далі – Заява № 1-ПДВ), яку затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130 (далі – Наказ № 1130).

Заява № 1-ПДВ подається засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги", іншого способу подання реєстраційної заяви не передбачено (п.п. 183.7 ст. 183 ПКУ).

Разом з тим суб'єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платники податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Тоді, відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку.

Звертаємо увагу, подання Заяви №1-ПДВ здійснюється з урахуванням таких особливостей:

- у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій.

- у разі добровільної реєстрації  особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним підпунктом 6 пункту 180.1 статті 180 ПКУ, реєстраційна заява подається згідно з пунктом 183.7 статті 183 не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

2. ФОП планує закриватися, які зміни у зв’язку з цим?

ФОП, які припинили свою діяльність подають ліквідаційну декларацію не протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, а у строки, встановлені Кодексом для місячного податкового періоду, тобто, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. 

3. Які зміни анулювання реєстрації платника єдиного податку вразі наявності боргу?

Відповідно до частини восьмої пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ст. 59 ПКУ (17 грн × 60 = 1 020 грн), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Отже, за наявності податкового боргу більш ніж 1 020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку зобов’язані змінити систему оподаткування на загальну.

4. Які строки подання платниками єдиного податку третьої групи заяви про зміну ставки єдиного податку?

Зменшено строки подання заяви у разі добровільного переходу платника єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 5% на сплату єдиного податку за ставкою 3% та ПДВ, з 15 до 10 календарних днів до початку кварталу, в якому буде застосовано іншу ставку (пп. б пп.4 п.293.8 ст. 293 ПКУ).

 

Добровеличківська ДПІ

Головного управління ДПС

уКіровоградській області