Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бобринецькою ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій»

опубліковано 07 жовтня 2020 о 14:17

На минулому тижні у Бобринецькій ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» тему: «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій».

На питання платників податків відповідав начальник Бобринецької ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ісупов Ігор.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на найактуальніші запитання:

Чи потрібно змінювати класичний реєстратор розрахункових операцій (далі - РРО) на програмний реєстратор розрахункових операцій (далі - ПРРО)?

ПРРО – це програмне рішення, яке може бути встановлене на будь – який гаджет та являється альтернативою класичному РРО. Суб’єкт господарювання на власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Яка вартість програмного забезпечення та порядок реєстрації ПРРО?

Програмне забезпечення від ДПС безкоштовне. Після встановлення платником податків програмного рішення на відповідний пристрій (смартфон, планшет та інше) такий ПРРО підлягає реєстрації.

Для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою №1-ПРРО (далі – Заява). Дана Заява подається в електронній формі за допомогою Електронного кабінету або засобами телекомунікацій. Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка Заяви, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного фіскального номера ПРРО та наданням першої порції діапазону фіскальних номерів.

Яким чином необхідно проводити розрахункові операції при продажі товару у кредит?

У випадку проведення розрахункових операцій з продажу товарів у кредит необхідно при відпуску товару (послуги) видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми із зазначенням у ньому форми оплати «У КРЕДИТ».

Тобто, фіскальний чек, оформлений належним чином, повинен бути виданий покупцю під час продажу товарів.

У подальшому, при отриманні коштів, які надходять у рахунок продажу товарів у кредит, такі кошти слід оприбутковувати в касі підприємства з оформленням прибуткових касових ордерів, або сума готівкових коштів, отримана від покупця, що відповідає сумі, зазначеній у фіскальному чеку з формою оплати «КРЕДИТ/ВІДСТРОЧКА ПЛАТЕЖУ», вноситься до скриньки РРО та пам'яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» із подальшим зазначенням на службовому документі номера фіскального чека, за яким здійснено реалізацію товару в кредит.

Чи потрібно застосовувати РРО при безготівкових розрахунках?

Якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця.

Утім, якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадатиме під визначення «розрахункової операції» і має здійснюватись через РРО.

 

 

Бобринецька ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області