Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: Новації у законодавстві, які передбачені Законом України від 16 січня 2020 року №466

опубліковано 24 вересня 2020 о 08:55

23 вересня 2020 року Новоукраїською ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» тему: ««Новації у законодавстві, які передбачені Законом України від 16 січня 2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»».

На питання платників податків відповідав начальник Новоукраїнської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Гальченко Сергій.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань:

Чи потрібно подавати заяву до контролюючого органу у разі зміни прізвища ФОП?

Відповідно до внесених змін перереєстрація у зв’язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника податку, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру.

Які зміни відбулися у обліку самозайнятих осіб?

Змінено терміни взяття на облік, відповідно взяття на облік самозайнятої особи здійснюється контролюючим органом у день отримання відповідних відомостей від державного реєстратора (для фізичних осіб - підприємців) або прийняття заяви (для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність). Також, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Яка відповідальність за неподання форми 20-ОПП?

Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

Чи змінилися терміни подання заяви для переходу платника єдиного податку на третій групі зі ставки 5% на 3% та сплати ПДВ?

Платнику єдиного податку третьої групи із ставкою єдиного податку в розмірі 5 відсотків, у випадку добровільної зміни ставки єдиного податку на 3 відсотки та сплати ПДВ необхідно подати заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість.

 Новоукраїнська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області