Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування – 2020: чергову телефонну «гарячу лінію» для громадян-декларантів проведено в Олександрійському управлінні

опубліковано 18 червня 2020 о 15:45

Наразі одним з актуальних питань діяльності Олександрійського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області є проведення деклараційної кампанії доходів громадян за підсумками 2019 року.

Основна частина декларування, впродовж якої громадяни декларують свої доходи і витрати, вже добігає кінця – цьогоріч за карантинних умов граничний термін її проведення подовжено, а відтак останнім днем декларування є 30 червня 2020 року.

Надалі до кінця 2020 року працюватиме механізм повернення коштів за правилами застосування податкової знижки. Під час цієї частини деклараційної кампанії громадяни декларують свої витрати на навчання, страхування, іпотечне кредитування, переобладання транспортного засобу тощо.

Зважаючи на нагальність тематики, телефонна «гаряча лінія» «Декларування – 2020» з начальником Олександрійського управління Головного управління ДПС у Кіровоградській області Альоною Тітекіною зацікавила багатьох декларантів.

До вашої уваги пропонуємо найактуальніші фрагменти «гарячої лінії».

До якого бюджету сплачується податок на доходи та куди подається декларація про майновий стан і доходи у разі отримання фізичною особою – орендодавцем доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення або паю іншій фізичній особі – орендарю?

 Абзацом 5 п. 5 ст. 64 Бюджетного кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2019 року, передбачено, що податок на доходи фізичних осіб, нарахований податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується такими податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

 Крім податку на доходи фізичних осіб з доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв) справляється військовий збір за ставкою 1,5 відс.

 Отже, якщо фізична особа – орендодавець отримала в 2019 році дохід від іншої фізичної особи – не податкового агента за надання в оренду земельної ділянки/частки/паю, то вказаний орендодавець перераховує ПДФО та військовий збір до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Які існують альтернативні варіанти ведення діяльності для громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї)?

Громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), за підсумками звітного року мають до 1 липня 2020 року задекларувати доходи, отримані від реалізації власно вирощеної сільськогосподарської продукції, та до 1 жовтня 2020 року сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військогово збору (1,5%).

Крім цього, громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), можуть зареєструватися фізичною особою – підприємцем (далі - ФОП), Це зумовить сплату єдиного соціального внеску, завдяки чому громадянин може збільшити свій страховий стаж та в майбутньому розраховувати на виплату пенсії.

 Для зазначеної категорії громадян існують такі варіанти ведення підприємницької діяльності:

 1. Єдиний податок ІІ група (фіксована ставка 20% від мінімальної заробітної плати).

 Вимоги: відсутність найманої праці або кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; сукупний обсяг доходу за календарний рік (звітний період) не перевищує 5 млн.грн.

2. Єдиний податок ІІІ група (ставка 5% від сукупного доходу, якщо ФОП не платник ПДВ; 3%, за умови реєстрації платником ПДВ).

 Вимоги: кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах не обмежена, обсяг отриманого доходу протягом календарного року не перевищує 7,0 млн. грн.

 3. Єдиний податок IV група.

 Завдяки змінам, прийнятим до Податкового кодексу та інших законодавчих актів, що набрали чинності з 15 серпня 2018 року, ФОП можуть бути платниками єдиного податку 4 групи.

 Вимоги:

  •  провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого до Закону України "Про фермерське господарство";
  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

  • не використовують працю найманих осіб;

  • членами такого ФГ або ФОП є лише члени його сімї у визначенні ч.2 ст. 3 Сімейного кодексу України;

  • площа сільськогосподарських угідь у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

  Чи можна подати декларацію в електронному вигляді?

Так. Декларацію можна подати у один з таких способів:

 - особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

 - засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. 

Чи необхідно фізичній особі подавати декларацію, якщо отримано дохід від продажу одного легкового автомобіля?

 Якщо фізособа отримала дохід від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля, то такий дохід не оподатковується. Отже у фізичної особи не виникає обов'язку щодо сплати податку і подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

 Якщо квартира здається в оренду, чи необхідно подавати декларацію?

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. Таким чином, подання декларації в цьому випадку є обов’язковим.

 Які документи необхідно надати для отримання податкової знижки на навчання?

З метою отримання податкової знижки необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, до 31 грудня 2020 року декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2019 податковий рік. Разом з декларацією, обов’язково необхідно надати наступні документи: довідку про отримані у звітному році доходи, копію договору (контракту) з навчальним закладом, копії платіжних документів, які підтверджують сплату за навчання, довідку із зазначенням номеру рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка, у разі компенсації вартості здобуття середньої або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення – документи, які підтверджують ступінь споріднення (копії паспорта, РНОКПП платника, свідоцтва про народження дитини тощо). При цьому, якщо член сім’ї першого ступеня споріднення після реєстрації шлюбу змінив прізвище, та в квитанціях зазначено нове прізвище, то потрібно надати ще і копію Свідоцтва про шлюб.

 

Олександрійське управління 

ГУ ДПС у Кіровоградській області