Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни в адмініструванні ПДВ обговорювали під час «гарячої лінії»

опубліковано 18 червня 2020 о 15:35

Вчора 17 червня 2020 року в Кропивницькому управлінні ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гарячої лінії» з заступником начальника відділу податків і зборів з юридичних осіб Кропивницького управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Іриною АНДРУСЕЧКО на тему: «Внесення змін в частині адміністрування ПДВ».

Пропонуємо Вашій увазі деякі питання які розглядалися під час проведення «гарячої лінії».

 

  1. Як саме зараз відбувається реєстрація та перереєстрація платників ПДВ по новим правилам?

 

Відповідно до Закону України від 16 січня 2020 року №466-ІХ (далі – Закон №466) внесено зміни до порядку реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ, встановленого статями 183 та 184 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, відповідно до Закону № 466:

- новостворені суб'єкти господарювання зможуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ без подання реєстраційної заяви під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи-підприємця;

- єдиним способом подачі реєстраційної заяви платника ПДВ до контролюючого органу (для обов'язкової, добровільної реєстрації та перереєстрації) є спосіб подання заяви засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Способу подання реєстраційної заяви платника ПДВ особисто до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання) особи не передбачено;

- збільшено час для подання суб'єктами господарювання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ та при обранні або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку – не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів);

- спрощено процедури перереєстрації платників ПДВ. Зокрема, перереєстрація не передбачається у випадках зміни суб'єктом господарювання місцезнаходження (місця проживання), перереєстрація у зв'язку зі зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника ПДВ, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр), здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником ПДВ;

- анулювання реєстрації проводитиметься контролюючим органом автоматично на підставі відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, отриманих згідно із законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», або за даними реєстру платників єдиного податку про застосування суб'єктом господарювання спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку на додану вартість;

- у разі перетворення юридичної особи-платника податку проводиться перереєстрація платника ПДВ. Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяви для перереєстрації, її реєстрація платником податку анулюється відповідно до статті 184 ПКУ.

Перехід до нових правил реєстрації, анулювання реєстрації платників ПДВ здійснюється з урахуванням такого:

- щодо осіб, які під час державної реєстрації заявили про своє бажання добровільно зареєструватися платником ПДВ без подання реєстраційної заяви, до запровадження обміну документами (відомостями) за новою формою між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами ДПС процедура розгляду отриманих документів не змінюється;

- щодо осіб, стосовно яких отримано відомості з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) чи підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця або стосовно яких внесено запис до реєстру платників єдиного податку про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку на додану вартість,анулювання реєстрації здійснюється без затвердження рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ.

 

  1. Як змінилася база оподаткування для платників ПДВ?

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Податкового кодексу (далі – ПКУ) визначено базу оподаткування:

- для операцій з вивезення товарів за межі митної території України (договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації);

- для операцій з постачання електричної енергії, виходячи з ціни, яка склалася на ринку електричної енергії без необхідності донарахування податкових зобов’язань з ПДВ, якщо така ринкова ціна електричної енергії менша за ціну її придбання.

 

  1. Як змінилися строки податкового кредиту?

Відповідно до п.198.6. статті 198 Податкового кодексу (далі – ПКУ) передбачається, що підставою для відображення податкового кредиту при ввезенні товарів будуть тимчасові, додаткові та інші види митних декларацій, згідно з якими податок сплачується до бюджету.

Платники ПДВ, які застосовують касовий метод, у випадку, якщо оплата придбаних товарів/послуг здійснюється більше ніж через 1095 календарних днів,  зможуть включити  до складу податкового кредиту суми ПДВ у звітному періоді, у якому такі товари (послуги) були сплачені, але не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати такої оплати.

 

  1. Чи змінився новий строк реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН, та якщо змінився з якого періоду потрібно його застосовувати?

З 23.05.20 року діє новий (подовжений) строк реєстрації зведених ПН/РК із компенсуючими податковими зобов’язаннями. Відповідні зміни було внесено Законом від 16.01.20 р. 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» до п. 201.10 Податкового кодексу (далі – ПК). Тож тепер зведені ПН на компенсуючі податкові зобов’язання (з кодом ознаки «1» або «2») та РК до них реєструють протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому їх складено.

Новий строк стосується лише зведених ПН/РК, складених на вимогу п. 198.5 та ст. 199 ПК, тобто для нівелювання податкового кредиту за товарами (послугами), які призначено (використовуються) для пільгової діяльності та негосподарських операцій. Їх складають не пізніше останнього дня звітного місяця за даними ПН/РК, отриманих від постачальників та зареєстрованих в ЄРПН. Адже номенклатура таких зведених ПН/РК – це перелік зареєстрованих постачальниками ПН/РК, за якими потрібно компенсувати податковий кредит.

Раніше (до 23.05.20 року) для таких ПН/РК діяв загальний строк. Тобто їх потрібно було реєструвати в ЄРПН до 15-го числа (включно) місяця, що настає за місяцем їх складання. І якщо постачальники реєстрували свої ПН/РК в останні дні граничного строку, у покупців – платників ПДВ виникали проблеми із своєчасною реєстрацією зведених ПН/РК із компенсуючими ПДВ-зобов’язаннями. Адже лише з 16-го числа місяця, що настає за звітним (тобто після граничної дати реєстрації постачальниками ПН/РК), платники ПДВ повною мірою володіють усією необхідною інформацією для складання таких зведених ПН/РК.

Тож збільшений на 5 днів строк реєстрації зведених ПН/РК із компенсуючими податковими зобов’язаннями покликаний розв’язати цю проблему.

Тепер гранична дата реєстрації зведених ПН/РК збігається із граничною датою подання декларації з ПДВ. Адже декларацію з ПДВ також подають протягом 20 к. д., що настають за останнім календарним днем звітного місяця (п. 203.1 ПК).

Тобто, у червні 2020 року платники ПДВ уперше зможуть скористатися новим (подовженим) строком реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних та розрахунків коригування до них (далі – ПН/РК), складених за травень 2020 року. 

 

  1. Чи відбулася зміна звітного (податкового) періоду?

Відповідно до Законому № 466-ІХ внесено зміни до ст. 202 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до яких встановлюється єдиний звітний період для усіх категорій платників податку (у тому числі для платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що передбачає реєстрацію платником ПДВ), який дорівнює календарному місяцю. Квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ скасовується.

Таким чином, останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без виключення платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно.

При цьому від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, обчислене платниками податку в податкових деклараціях з ПДВ за ІІ-й квартал 2020 року, переноситься до декларацій за липень 2020 року.

Платники податку, які до внесення змін Законом № 466-ІХ подавали звітність щоквартально та до скасування квартального звітного періоду не подали звітність (квартальну) у визначені ПКУ терміни, після переходу на місячний звітний період подають за такі попередні звітні періоди, які дорівнювали календарному кварталу, квартальну звітність.

Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники податку до внесення змін Законом № 466-ІХ подавали квартальну звітність з ПДВ, також подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу.

Кропивницьке управління ГУ ДПС у Кіровоградській області