Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування громадянами доходів – під час «гарячої лінії» у Голованівському управлінні ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 18 лютого 2020 о 17:32

У Голованівському управлінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбулась «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році».

На запитання громадян відповідала Оксана Саратова – заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Голованівського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області.

Під час розмови з платниками було обговорені найбільш актуальні питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, термінами та способами подання декларації, а саме:

Що необхідно для подання декларацій в електронній формі?

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн необхідно насамперед отримати електронний цифровий підпис (так званий електронний ключ), який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів. Перелік таких центрів можна знайти у відкритій частині «Електронного кабінету». Далі авторизуємося за допомогою особистого електронного ключа в «Електронному кабінеті», отримуємо відомості про доходи з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків. Після отримання відповіді від ДПС переходимо до заповнення декларації.

Чи є якісь відмінності заповнення декларації порівняно з минулим роком?

Так, є відмінності. Звертаю увагу, що з 1 січня 2020 року податкова декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Так новою формою податкової декларації передбачено:

- в окремому додатку Ф3 здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку із використанням права на податкову знижку;

- для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що такі платники відповідно до підпункту 166.1.2 пункту 166.1 статті 166 розділу ІV Кодексу мають окремий граничний строк подання податкової декларації – по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року;

- введено окремий рядок 10.2 для відображання доходів за цивільно-правовими договорами, отриманих від фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи;

- у рядку 17 декларації відображаються суми податку з доходів, отриманих від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок. Земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця, який в подальшому приймає участь у розрахунку податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (рядок 18.1 декларації).

Чи оподатковуються доходи громадян від продажу легкового автомобіля та/або мотоцикла?

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений ст.173 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями). Зокрема, платниками податку на доходи фізичних осіб є,  фізичні особи – резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні. Відповідно до п. 173.1 ст. 173 Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу  чи обміну протягом звітного року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. Як виняток, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню. Отже, доходи, отримані фізичною особою – резидентом від продажу протягом звітного року одного легкового автомобіля, одного мотоцикла та одного мопеда, не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб.

 

Які терміни подання декларації та сплати нарахованих податків та зборів?

Відповідно до пп.49.18.4. п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України громадяни подають декларацію про отримані ними доходи у 2019 році до 01 травня 2020 року, тобто, граничним строком подання декларації є 30 квітня 2020 року. А декларацію на отримання податкової знижки громадяни подають включно по 31 грудня 2020 року. Сплатити податкове зобов’язання потрібно до 01 серпня 2020 року (п.179.7 ст.179 ПКУ).

Відповідно до п.179.1 ст.179 Податкового кодексу України платник податку зобов’язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно норм Кодексу.

Так, несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень (п. 120.1 ст. 120 Кодексу).

Крім того, відповідно до ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зі змінами) за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Який порядок подання декларації про майновий стан і доходи?

Податкову декларацію про майновий стан і доходи платники можуть подати за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Якщо податкова декларація надсилається поштою, таке відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, встановленого статтею 49 ПКУ, а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (п.49.5 ст.49 ПКУ).

За інформацією щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни можуть звернутися до Центру обслуговування платників Голованівської ДПІ Голованівського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області за адресою: 26500, Кіровоградська область, смт. Голованівськ, вул. Паркова 11.

 

Голованівське управління ГУ ДПС у Кіровоградській області