Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Петрівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році»

опубліковано 24 червня 2024 о 09:43

Петрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 21.06.2024 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якої відповідала на актуальні питання платників податків на тему «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році» начальник Петрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія Пікінер.

Основними питаннями, які було задано під час сеансу телефонного зв’язку були:

1. Що таке податкова знижка ?

Податкова знижка для фізичнихосіб – це документально підтверджена сума витрат платникапо датку у зв’язку з придбанням товарів чи послуг протягом звітного року, на яку  дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати у визначених законодавством випадках. Простіше кажучи, податкова знижка – це можливіст ьповернути відд ержави частину сплаченого вами податку на доходи (ПДФО) за придбання певних товарів чи послуг протягом звітного року.Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього. Тобто, повернути частину сплачених у 2023 році податків, можна у 2024 році. Слід зважати на те, що право на податкову знижку на наступні роки не переноситься.

2. Хто подає Декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік з метою отримання податкової знижки?

Нагадує, що декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік  з метою отримання податкової знижки можна подавати до 31 грудня 2024 року.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався  правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 Кодексу). 

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Нагадаємо, що статтею 166.3 Податкового кодексу України визначено перелік витрат, дозволених включити до податкової знижки, зокрема:

- за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;

- проценти за іпотечним житловим кредитом;

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;

- на будівництво (придбання) доступного житла;

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;

- переобладнання транспортного засобу;

- допоміжні репродуктивні технології та ін.

Варто пам’ятати, що існує обмеження щодо податкової знижки. Зокрема, сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу. 

3. Які витрати включаються до Декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки?

Платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки у разі:

понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Кодексу;
якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією;
отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 
При цьому загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річної заробітної плати, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу (крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 Кодексу). У разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п. п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 Кодексу, податкова знижка не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

якщо резидент має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резидент – фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;
використання права на нарахування податкової знижки лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк. Так, декларація подається до 31 грудня року, наступного за звітним року.

4. Перелік документів, якийслід подати до податкової інспекції.

Два оригінали заповненої Декларації (якщо метою її подання є ТІЛЬКИ отриманняподатковоїзнижки та єдиним джерелом вашого доходу є заробітна плата). Якщо Декларація подається особисто, то один оригінал надається в податковуінспекцію, а інший залишається у вас з позначкою податкової інспекції про дату прийому документа. При надсиланні Декларації до податкової інспекції поштою, другийпримірник просто залишається у вас для того, щоб мати інформацію про зданий документ;

·   Оригінал довідки з місця роботи про нараховані доходи з зазначенням сумм утриманого ПДФО та військового збору за звітний рік у розрізі по місяцях;

·     Копія всіх сторінок громадянського паспорта;

·     Копія про присвоєння РНОКПП;

 ·    Довідка із банку з реквізитами поточного рахунку для перерахування податкової знижки;

·    Відомості з державного реєстру фізичнихосіб – платників податків про джерела суми нарахованого доходу (запит на ці відомості робиться в електроному кабінеті платника податків).

Петрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області