Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новомиргородській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо отримання податкової знижки

опубліковано 24 червня 2024 о 13:18

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році 24.06.2024 року головним державним інспектором Новомиргородської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Аллою Чудновою проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якого розглядалися питання права громадян на отримання податкової знижки.

Основні питання,які розглядалися під час телефонного зв’язку:

Які основні умови отримання податкової знижки у 2024 році?

Право на отримання податкової знижки мають або платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).При цьому особа, яка хоче отримати виплату, повинна:

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем.

Ще однією умовою є те, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не має перевищує суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом,– обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності).

Які строки подання декларації?

Фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.

Якщо ж таке право не реалізується цьогоріч, то на наступні роки таке право не переноситься.

Які переваги подання річної декларації в електронному вигляді?

Подати декларацію в електронній формі можна скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна

Використання цього електронного сервісу:

скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;
мінімізує помилки при заповненні декларації;
надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.