Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Устинівській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році»

опубліковано 10 квітня 2024 о 08:22

В Устинівській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році». На запитання платників відповідала начальниця Устинівської ДПІ Тетяна Дубченко. 

Під час сеансу телефонного зв’язку абоненти запитували щодо обов’язкового декларування іноземних доходів, прощеного боргу за кредитом, доходів від продажу нерухомого майна, спадщини та подарунків, тощо. Також громадяни цікавилися можливістю отримати податкову знижку за навчання дітей, страхування життя членів сім’ї та за сплату орендної плати за житло внутрішньо переміщеними особами. Податківиця роз’яснила терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи та терміни сплати самостійно задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору. 

Додзвонювачі також запитували чи потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік та сплатити податки при отриманні спадщини від бабусі. Посадовець роз’яснила, що кошти, майно чи не майнові права, отримані у спадщину, підлягають оподаткуванню в залежності від ступеня споріднення між спадкоємцем та спадкодавцем та їх резидентського статусу. Членами сім’ї декларанта першого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу України вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи,  у тому числі усиновлені. Членами сім’ї другого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу України вважаються її рідні брати і сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. Якщо спадкоємець є членом сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то дохід від отриманої спадщини оподатковується за нульовою ставкою та не підлягає обов’язковому декларуванню.

Додзвонювачі отримали фахові відповіді на всі запитання відповідно заявленої тематики.

Устинівська ДПІ ГУ ДПІ у Кіровоградській області