Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Устинівська ДПІ: проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо новацій Закону України №3219

опубліковано 15 вересня 2023 о 08:54

Для проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо особливостей відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану» у понеділок, 11 вересня на територію селища Устинівка Устинівської селищної ради працювала робоча група у складі начальника Устинівської ДПІ Тетяни ДУБЧЕНКО та представника Устинівської селищнї ради спеціаліста  відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Олександра ЗАЇКИ. 

Під час зустрічі висвітлино основні новації Закону України №3219, зокрема, звернули увагу на особливостях застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності суб’єктів господарювання (СГ) за порушення Закону №265. Відзначили, що з 01 серпня 2023 року відповідальність за порушення норм Закону №265 застосовується не тільки до платників податків, які здійснюють продаж підакцизних товарів, а і до СГ, які здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01 жовтня 2023 року відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Також звернули увагу присутніх, що з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону №265. Присутні дізналися, що умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація касової техніки у контролюючому органі. Крім того податківці проінформували, що ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.  

Акцентовано увагу на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та наслідках використання праці неоформлених працівників. Приділили увагу адміністративним та іншим послугам, що надають ЦОПи. 

У ході діалогу з платниками, надано відповіді на запитання присутніх, зокрема, щодо: мінімального податкового зобов’язання; застосування РРО/ПРРО та особливостей поновлення відповідальності за порушення норм чинного законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.  

По завершенню зустрічі присутнім платникам роздали тематичну друковану продукцію інформаційно-роз’яснювального характеру.  Зустрічі пройшли конструктивно та в атмосфері доброзичливості.  

Устинівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області