Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Голованівська ДПІ: відбулася зустріч  з фізичними особами-підприємцями

опубліковано 15 вересня 2023 о 08:51

В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30.06.2023 №3219-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» 14 вересня 2023 року в приміщенні Перегонівської селищної ради за участі голови селищної ради Володимира КОЗАКА, начальника Голованівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олени ЗАГОРОДНЬОЇ та заступника начальника Голованівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області Оксани МЕЛЬНИК відбулася зустріч  з фізичними особами-підприємцями 2-4 групи,які здійснюють діяльність на території Перегонівської селищної ради.

Всі суб’єкти господарювання ( крім платників податків першої групи) у разі здійснення розрахункових операцій в готівковій та або/ в безготівковій формі з 01.01.2022 року зобов’язані застосовувти РРО та/або ПРРО.

ЩО КРАЩЕ РРО ЧИ ПРРО?

РРО має дещо меншу швидкість обслуговування, ніж ПРРО. Водночас, РРО є автономним пристроєм, який самостійно друкує паперові чеки, а для ПРРО потрібен інший пристрій, на якому ви якого будете його використовувати ( для прикладу комп’ютер) та окремо принтер, на якому за необхідності буде здійснюватися друк. Але до одного принтера можна підключити кілька пристроїв, на яких встановлено ПРРО. За обслуговування РРО потрібно щомісячно здійснювати оплату, а за обслуговування ПРРО платити не потрібно. Звичайний РРО може використовуватися 72 години без зв’язку, а ПРРО не більше 36 годин та не більше не більше 168 годин на місяць. Для реєстрації РРО потрібно дещо більше часу (приблизно 5 днів), а для реєстрації ПРРО потрібно всього 1-2 дні.

КОМУ ОБОВ’ЯЗКОВО ВИКОРИСТОВУВАТИ РРО (ПРРО)?

Використання РРО (ПРРО) є обов’язковим для:

ФОПів 2, 3 та 4 групи, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.
ФОПів на загальній системі оподаткування.
Але все ж існують винятки підприємців, для яких використання РРО (ПРРО) не є обов’язковим.

РРО (ПРРО) не потрібно використовувати:

ФОПам на 1 групі.
ФОПам на 2, 3, 4 групі, які торгують в селі за наступних умов:
– Річний обсяг доходу на один структурний підрозділ (пунктів продажу товарів) не більше 1,09 млн в  рік;

– Не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами;

– Не ведуть дистанційну торгівлю;

– Місцевими радами не прийняте рішення про обов’язкове застосування РРО.

Крім цього, якщо операція не є розрахунковою (не проводиться з використанням готівки, платіжних карток, платіжних чеків), РРО (ПРРО) також не потрібне, наприклад з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок (IBAN, E-banking); через касу банку або термінал самообслуговування (IBOX тощо).

Як зареєструвати ПРРО?

Зареєструвати ПРРО доволі легко. Необхідно через електронний кабінет платника податків подати заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604). В ній потрібно зазначити локальний номер ПРРО.

Цього ж або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію ПРРО з присвоєнням фіскального номера або відмову в реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу, що після реєстрації ПРРО потрібно ще також через електронний кабінет подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

Начальник ДПІ наголосила, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» передбачено відновлення з першого жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку застосування РРО та ПРРО.

Голованівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області