Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Світловодській ДПІ відбулася зустріч в форматі «круглого столу»

опубліковано 25 січня 2023 о 11:07

У рамках розширення надання податкових сервісних послуг та підвищення рівня співпраці між податковими органами та платниками податків 23 січня 2023 року відбулася зустріч в форматі «круглого столу» між фахівцями Світловодської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області та платниками податків фізичними особами. Відкриваючи засідання «круглого столу», начальник Світловодської ДПІ Валентина Колєснікова зазначила, що мета подібних зустрічей – роз’яснити актуальні питання щодо змін податкового законодавства, визначити коло проблемних питань, намітити шляхи їх вирішення, та як наслідок – налагодити тісну співпрацю між податковою службою та платниками податків.

Спеціаліст Олександрійського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Управління ГУ ДПС в Кіровоградській області Ірина Богдан розповіла про вимоги в податковому законодавстві України, що стосуються оподаткування фізичних осіб - ФОП та громадян – одноосібників в 2023 році. Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до норм якого декларацію про майновий стан і доходи (далі - декларація) зобов’язані подавати і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (підпункт 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Кодексу).

Крім того, при отриманні у 2022 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин – одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у декларації та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники зобов’язані до 01 серпня 2023 року, що настає за звітним.

Під час проведення круглого столу податківцями також надано роз’яснення стосовно декларування доходів у вигляді спадщини, дарунків, додаткового блага тощо.  

Нагадуємо, громадяни, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають право подати декларацію за 2022 рік до 01 травня 2023 року. Останній день подання декларації – 30.04.2023 року.

Слід зазначити, що фахівцями Світловодської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області постійно надається практична допомога при подачі звітності, або подачі заяв та інших документів через електронні сервіси ДПС. Платникам податків детально та покроково надається роз’яснення, як можна швидко та доступно отримати ЕЦП через додаток Приват-24, або іншими надавачами ЕЦП та скористатися податковими електронними сервісами. Швидко та зручно подати звітність, переглянути нарахування та сплату в ІКП, сформувати акти звірки по платежах тощо.

Електронний кабінет відкриває перед платниками ряд можливостей. Це і сплата податків, і подання звітності, і подання заяв та декларацій в режимі онлайн. Сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, зазначивши в пошуковому рядку «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua./

Зустріч пройшла у форматі конструктивного діалогу для кожної із сторін.

 

Світловодська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області