Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кропивницька ДПІ: проводяться тренінги для платників податків

опубліковано 25 січня 2023 о 09:03

Фахівці Кропивницької ДПІ щоденно проводять тренінги для платників податків щодо використання сервісу «Електронний кабінет» та подання звітності в електронному вигляді.

В центрі обслуговування платників створено робочі місця для громадян чи фізичних осіб  підприємців, де кожен бажаючий  може отримати кваліфіковану допомогу в отриманні ключа та подати звітності через електронний кабінет, що суттєво економить час та ресурси, витрачені на документообіг, полегшує співпрацю платників з органами ДПС.

Проводяться індивідуальні навчання з платниками податків, які виявили бажання подати звітність за допомогою ЕЦП, але виникли проблеми та помилки при подачі звітності. Метою подібних щоденних заходів є надання практичної допомоги платникам при подачі звітності, або подачі заяв через електронні сервіси. Платникам податків детально та покроково надаються роз’яснення, як можна швидко та доступно отримати ЕЦП через застосунок Дія, додаток Приват-24, або іншими надавачами ЕДП.

Нагадуємо, що з 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян. Подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян.

Фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб  та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації,  у таких випадках:

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування  (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо);

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом - спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, тощо);

- отримання іноземних доходів ;

- при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування);

- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність ;

- набуття статусу резидента України іноземцем. Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи. 

З 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової  декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929.

Відповідно до п. п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, до 1 травня року, що настає за звітним.

Пунктом 49.20 ст. 49 Кодексу передбачено, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Отже, громадяни, фізичні особи – підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування) та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за результатами 2022 року з урахуванням вимог Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» подають податкову декларацію до 01 травня 2023 року (включно).

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.