Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія»

опубліковано 24 лютого 2021 о 09:38

Олександрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 23.02.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якої відповідав на актуальні питання платників податків на тему «Переваги програмних РРО» начальник Олександрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олег ШЕРЕМЕТ.

 Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішими фрагментами телефонної «гарячої лінії»:

 1. Чи відрізняється програмний РРО від звичайного РРО?

Існує дві форми РРО: класичні стаціонарні та програмні. З класичними ми знайомі давно.

Щодо програмних РРО, то це звичайний програмний продукт, що встановлюється на електронний носій. Програмні РРО є сучасною альтернативою класичним реєстраторам розрахункових операцій, а ще цей програмно-технічний комплекс безкоштовний і можна його установлювати на смартфон, планшет або комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Наразі існує два безкоштовних програмних рішення ДПС: перший – «Програмний РРО», другий – фіскальний додаток «пРРОсто». Обидва доступні до завантаження на офіційному сайті ДПС.

2. Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО.

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати. 

3. Чи можливо подати заяву про реєстрацію програмного РРО безпосередньо в Центрі обслуговування платників у паперовому вигляді?

Заява для реєстрації ПРРО за формою 1-ПРРО подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу.

4. Як можна перевірити чеки, що видаються ПРРО?

Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua.cashregs/check.

5. Як подати заяву про реєстрацію ПРРО черезЕлектронний кабінет ?

Для подання заяви про реєстрацію ПРРО за допомогою особистого електронного ключа здійснюємо вхід до приватної частини Електронного кабінету. Для реєстрації ПРРО знаходимо та створюємо електронний документ за формою №1-ПРРО «Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій». Заповнюємо заяву, зазначивши всі відповідні дані. При відсутності помилок, зберігаємо, підписуємо та направляємо заяву на обробку. Згодом перевіряємо отримання відповідної квитанції з інформацією «документ прийнято». Наступним кроком буде подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за відповідною формою. Після успішного завершення даних операцій здійснюємо завантаження програмного забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС.

6. На які види підприємницької діяльності повинен застосовувати РРО у 2021 році?

З 1 січня 2021 року РРО або програмні РРО повинні застосовувати підприємці-платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, які:

- реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- реалізують лікарські засоби та вироби медичного призначення;

- надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;

- які перевищили в календарному році обсяг доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Тобто обсяг річного доходу, при перевищенні якого РРО застосовується незалежно від виду діяльності, становитиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2021 році такий граничний розмір складає 1 мільйон 320 тисяч гривень).

  

Олександрівська ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області