Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Петрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія»

опубліковано 24 лютого 2021 о 09:43

Петрівською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 23.02.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якої відповідала на актуальні питання платників податків на тему «Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій» начальник Петрівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Наталія ПІКІНЕР.

 Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішими фрагментами телефонної «гарячої лінії»:

 1. Коли необхідно розпочати використовувати РРО/ПРРО платнику єдиного податку у разі перевищення граничного рівня доходу?

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу, 1 мільйон 320 тисяч гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

 2. Чи повинні з 01 січня 2021 року платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію товарів через Інтернет застосовувати РРО?

Відповідно до Закону №1017 обов’язкове застосування РРО для ФОП-«єдинників», які відносяться до ризикових видів діяльності, зокрема – реалізація товарів у мережі Інтернет, текстилю, автозапчастин та вживаних товарів, діяльність ресторанів, готелів, та туристичних агентств перенесено до 01 січня 2022 року. Платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, медичних послуг, складної побутової техніки та ювелірних виробів обов’язково застосовують РРО.

 3. Коли у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку на другій групі виникає обов’язок реєстрації РРО?

Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі - Закон № 1017) встановлено, щообов’язок застосування РРО для всіх ФОП-«єдинників» другої - четвертої групи виникне з 01 січня 2022 року.

 4. Чи необхідно застосовувати РРО/ПРРО при торгівлі на ринку?

Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

 5. Який розмір штрафної санкції у випадку проведення розрахункових операцій без використання режиму програмування підакцизного товару?

Відповідно до п. 7 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару застосовується фінансова санкція у розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 5100 гривень.

 6.Чи може СГ самостійно створити для себе «Програмний РРО» та використовувати його у своїй діяльності?

Основними законодавчо встановленими вимогами для будь-якого ПРРО, є забезпечення виконання ним фіскальної функції через фіскальний сервер контролюючого органу та обов’язкове включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій. Якщо ці умови виконуються ПРРО, то такий ПРРО може застосовуватись для проведення розрахункових операцій не залежно від того, хто його виробник

 Петрівська ДПІ ГУ ДПС

у Кіровоградській області