Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Онуфріївською ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 22.02.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 лютого 2021 о 09:20

Наразі одним з актуальних питань діяльності Онуфріївської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області є проведення деклараційної кампанії доходів громадян за підсумками 2020 року.

Основна частина декларування, впродовж якої громадяни декларують свої доходи і витрати, триватиме до 1 травня. Надалі до кінця 2021 року працюватиме механізм повернення коштів за правилами застосування податкової знижки. Під час цієї частини деклараційної кампанії громадяни цікавляться можливістю отримання довідки про доходи в Електронному кабінеті ,термінів та способів декларування , а також переліку витрат,які включаються до податкової знижки .

Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішими фрагментами телефонної «гарячої лінії» «Декларування – 2021» за участі начальника Онуфріївської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Тетяною Єрмаковою.

 1. Якої форми має бути річна податкова декларація?

 З 1 січня 2021 року фізичні особи складають і подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року № 177 зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 728/33699.

Пунктом 4 наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2020 р. за №1295/35578 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», встановлено, що декларація у редакції цього наказу подається з 01 січня 2022 року.

 2.Чи можна подати декларацію в електронному вигляді?

 Так.Враховуючи карантинні обмеження, податкова служба рекомендує декларацію про доходи подавати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис.

Також платник податків може подати декларацію про майновий стан і доходи особисто, уповноваженою на це особою або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

 3.Який алгоритм дій платника при подачі декларації в електронному вигляді ?

 Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно завчасно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ електронного цифрового підпису, зокрема: АЦСК ІДД ДПС; АЦСК АТ КБ «ПРИВАТБАНК»; АЦСК ПАТ «УкрСиббанк»; АЦСК АТ «Ощадбанк»; АЦСК «МАSТЕRКЕУ» ТОВ «АРТ-МАСТЕР»; АЦСК ТОВ «КС»; АЦСК ДП «УСС»; АЦСК «ТОВ «Алтерсайн»; АЦСК ДП «Український інститут інтелектуальної власності» тощо. Для початку використання нового сервісу необхідно спочатку здійснити запит на отримання відомостей з Державного реєстру, якій знаходиться у розділі «Заяви. Запити для отримання інформації» форма запиту F 1301802. Після отримання відповіді від ДПС, про що можливо дізнатися скориставшись розділом «вхідні/вихідні документи», слід використати режим «Податкова декларація про майновий стан і доходи».Звертаємо увагу, що отримання відомостей з Державного реєстру потребує деякий час (від 10 до 20 хвилин) і автоматичне часткове заповнення декларації здійснюється лише після отримання відповіді з Державного реєстру.

Для завантаження даних з Державного реєстру та наявних відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна до декларації слід застосувати режим «Заповнити на основі даних ДПС». При цьому платникам податків слід враховувати те, що наявна інформація може бути не повною, оскільки формується на підставі даних Державного реєстру та не враховує дані щодо отриманих платником податків доходів від інших фізичних осіб та іноземних доходів. Також, дані щодо отриманих доходів за 2020 рік в повному обсязі буде сформовано у Державному реєстрі протягом 50 днів після закінчення року, тобто останній день обробки звітності - 11.02.2021.Разом з тим, відповідно до статті 47 Податкового кодексу України відповідальність за порушення порядку заповнення документів податкової звітності та недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть, зокрема, фізичні особи - платники податків. Сервіс надає можливість змінити будь-яке значення визначене у декларації. Для визначення податкових зобов'язань слід застосувати режим «перерахунок». Після перевірки алгоритму заповнення декларації шляхом застосування режиму «перевірити», платник податків повинен зберегти декларацію (режим «зберегти»), підписати (режим «підписати») та надіслати до контролюючого органу.

 4. Які граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік та відповідальність за несвоєчасну сплату податку (збору)?

До 19 лютого 2021 року (включно) – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації – для фізичних осіб, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). 

2 серпня 2021 – для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. 

Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування». 

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці«Бюджетні рахунки».

Відповідальність за несвоєчасну сплату податку (збору) передбачена ст.124 Кодексу.

5. Як оподатковується  дохід у разі отримання фізичною особою – орендодавцем доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення або паю іншій фізичній особі – орендарю?

 Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України якщо розмір земельної ділянки наданої для ведення особистого селянського господарства та/або земельної частки (пая) виділені на місцевості, що перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Тобто, платнику податків необхідно самостійно визначити свої податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору та подати до Державної податкової інспекції за місцем реєстрації Податкову декларацію за звітний період. Ставка податку становить 18 відсотків, а збору 1,5 відсотка.

Громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), за підсумками звітного року мають до 1 травня 2021 року задекларувати доходи, отримані від реалізації власно вирощеної сільськогосподарської продукції, та до 2 серпня 2021 року сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військогово збору (1,5%).

Крім цього, громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), можуть зареєструватися фізичною особою – підприємцем (далі - ФОП), Це зумовить сплату єдиного соціального внеску, завдяки чому громадянин може збільшити свій страховий стаж та в майбутньому розраховувати на виплату пенсії.

 6. Чи необхідно фізичній особі подавати декларацію, якщо отримано дохід від надання репетиторських послуг?

 Громадяни, які не зареєстровані суб'єктами підприємницької діяльності, але у 2020 році надавали репетиторські послуги, а саме: готували дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчали з будь-яких предметів тощо зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України дохід від надання репетиторських послуг підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором у розмірі 1,5 %.

За вибором платника податків декларація подається до Центру обслуговування платників за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою. Декларацію також можна надіслати поштою або засобами електронного зв’язку.

Окрім того, платники податків можуть подати декларацію про майновий стан і доходи онлайн, скориставшись сервісом Електронний кабінет.

7. Які документи необхідно надати для отримання податкової знижки на навчання?

З метою отримання податкової знижки необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, до 31 грудня 2021 року декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2020 податковий рік. Разом з декларацією, обов’язково необхідно надати наступні документи: довідку про отримані у звітному році доходи, копію договору (контракту) з навчальним закладом, копії платіжних документів, які підтверджують сплату за навчання, довідку із зазначенням номеру рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка, у разі компенсації вартості здобуття середньої або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення – документи, які підтверджують ступінь споріднення (копії паспорта, РНОКПП платника, свідоцтва про народження дитини тощо). При цьому, якщо член сім’ї першого ступеня споріднення після реєстрації шлюбу змінив прізвище, та в квитанціях зазначено нове прізвище, то потрібно надати ще і копію Свідоцтва про шлюб.

Онуфріївська ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області