Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія у Світловодській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області від 22.02.2021 року

опубліковано 23 лютого 2021 о 09:16

Законами України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» із змінами, запроваджено низку новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій, і, зокрема, впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій.

На телефонному зв’язку з потенційними користувачами програмних РРО 22 лютого ц.р. була начальник Світловодської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Валентина КОЛЄСНІКОВА.

Так, наведемо найактуальніші запитання та відповідні на них:

1. Які можливості програмного РРО?

застосування електронних підписів або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО;

робота ПРРО в режимі онлайн-зв’язку з фіскальним сервером ДПС, при якій чек стає фіскальними із присвоєнням фіскального номера лише після реєстрації чеку на фіскальному сервері ДПС;

можливість проведення розрахункових операцій в режимі онлайн на період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером. Такий режим  може тривати не більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом календарного місяця. У такому режимі ПРРО створює фіскальні чеки із присвоєнням фіскальних номерів із діапазону, сформованого фіскальним сервером;

видача чеків у паперовій та/або електронній формі.

2. З чого необхідно починати роботу з програмним РРО?

Є 5 простих кроків а саме :

  • Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП). У Центрі обслуговування платників Кропивницької ДПІ можна отримати КЕП безкоштовно. Час отримання – 2 хвилини, термін дії КЕП ДПС України – 2 роки.

  • Встановити програмне забезпечення на комп’ютер, смартфон, планшет, що підтримують операційну систему Windows або Android.

  • Зареєструвати касу та касирів.

  • Ввести у програмний РРО номенклатуру товарів або послуг шляхом сканування, внесення та імпорту даних.

  • Відкривати зміну, починати працювати і створювати чеки. Електронні чеки продавець може надавати покупцеві або шляхом сканування QR-коду, або шляхом пересилання на один з месенджерів. Покупець може сам отримати електронний чек в Електронному кабінеті платника. Для цього існує загальнодоступний сервіс «Пошук фіскального чека».

 3 . Кому з платників єдиного податку з 1 січня 2021 року необхідно застосовувати РРО/ПРРО?

 Відповідно до Закону України від 01.12.2020 р. № 1017-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями) другої – четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2021 році – 1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

4 . Яке обладнання може використовуватися при застосуванні ПРРО?

Програмні РРО наразі є сучасною альтернативою класичним реєстраторам розрахункових операцій, а ще цей програмно-технічний комплекс безкоштовний і можна його установлювати на смартфон, планшет або комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

5. Коли необхідно розпочати використовувати РРО/ПРРО платнику єдиного податку у разі перевищення граничного рівня доходу?

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу, 1 320 000 грн., застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

 

Світловодська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області