Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: «Транспортний податок: порядок нарахування сум податку фізичним особам»

опубліковано 27 травня 2020 о 09:56

26 травня 2020 року у Новоукраїнському управлінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Транспортний податок: порядок нарахування сум податку фізичним особам».

З платниками податків спілкувався заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Новоукраїнського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Ігор Яровенко.

Пропонуємо Вашій увазі найбільш актуальні питання, які надійшли від платників податків:

Який порядок обчислення транспортного податку?

Відповідно до пп. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які згідно Кодексу є об’єктом оподаткування.

Об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньо ринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньо ринкова вартість яких станом на 01.01.2020 становить понад 1771125 грн. (4723 м.з.п. х 375 = 1771125,00 грн.) та з року випуску яких минуло не більше п’яти років включно.

Згідно з підпунктом 14.1.220 пункту 14.1 статті 14 Кодексу рік виготовлення транспортного засобу – це календарна дата виготовлення транспортного засобу (день, місяць, рік); для транспортних засобів, календарну дату виготовлення яких визначити не можливо, - 1 січня року виготовлення, зазначеного у реєстраційних документах.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Який термін сплати транспортного податоку?

Податкове/податкові повідомлення – рішення (далі - ППР) про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податків контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду.

Транспортний податок сплачується: фізичними особами – протягом 60 днів з дня отримання ППР.

Як обчислюється транспортний податок у випадку, якщо автомобіль перебував у власності не повен календарний рік?

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Також, додав, що у разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

 Новоукраїнське управління ГУ ДПС у Кіровоградській області