Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Онуфріївській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо обліку платників податків

опубліковано 21 березня 2024 о 08:29

В Онуфріївській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань щодо обліку платників податків. На запитання додзвонювачів відповідав старший державний інспектор ДПІ Олександр Безус.

Під час  «гарячої лінії» платників цікавили різні питання, що стосуються обліку платників податків. Зокрема, були запитання про взяття на облік суб’єкта господарювання, внесення змін до облікових даних платників податків, порядок зняття з обліку платників.

Зокрема дозвонювачі цікавились до якого контролюючого органу подає декларацію про майновий стан і доходи внутрішньо переміщена особа. Фахівець ДПІ  поінформував, що у разі, якщо платник податків – внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР та пред’явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і декларацію про майновий стан і доходи він подає до цього контролюючого органу. Однак, якщо такі дії не здійснено, то Декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

Олександр Безус розповів про можливості подання декларації без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн та про  спрощення процедури декларування доходів громадянами через  електронний сервіс «Передзаповнення декларації про майновий стан і доходи»  розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на вебпорталі ДПС. За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів.    

Фахівець звернув увагу, що для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова».    

Дозвонювачі також цікавились як здійснюється взяття на облік ФОП, який протягом року вдруге зареєструвавася у державного реєстратора, але у контролюючих органах ще не був знятий з обліку  Відповідаючи на питання посадовець проінформував, що  незалежно від того, що процедура зняття з обліку фізичної особи – підприємця в контролюючих органах не завершена, але протягом року такий платник вдруге зареєструвався у державного реєстратора, то взяття його на облік здійснюється контролюючими органами за основним місцем обліку у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо фізичної особи – підприємця та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації повідомлення державного реєстратора. При цьому взяття на облік фізичної особи – підприємця, який протягом року вдруге зареєструвавася у державного реєстратора, але у контролюючих органах ще не був знятий з обліку, не припиняє його зобов’язань по забезпеченню остаточних розрахунків з податків від провадження підприємницької діяльності за його першою реєстрацією.

Серед запитань і було розглянуто  порядок  заповнення та подання повідомлення  про об’єкти оподаткування  за ф.№ 20-ОПП. Олександр Безус зазначив, що платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, (у разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування) контролюючий орган за основним місцем обліку, шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП. Повідомлення за формою № 20-ОПП подається суб’єктами господарювання юридичними і фізичними особами, незалежно від системи оподаткування, протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття таких об’єктів до контролюючого органу за основним  місцем обліку платника податків. Також звернув увагу дозвонювачів, що під час першого подання форми 20-ОПП необхідно зазначити всі об’єкти оподаткування, а у разі наступного її подання треба вказати лише новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбувається хоча б одна зміна.

В ході телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.