Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Гайворонській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році»

опубліковано 20 лютого 2024 о 09:28

В приміщенні Гайворонської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 16.02.2024 року в.о. начальника Гайворонської ДПІ Оксаною Карпенко було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році».

Наводимо кілька актуальних питань та відповідей на них, якими цікавились платники найчастіше:

Чи може громадянин подати декларацію про майновий стан і доходи по інтернету?

Так, звичайно. Громадяни можуть подати податкову декларацію про майновий стан і доходи зручно і просто через сервіс ДПС України «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС (https://tax.gov.ua/). Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного  підпису будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації – id.gov.ua (MobileID та BankID), за допомогою Дія Підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису. Також подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки можна за допомогою нового мобільного застосунку від ДПС  «Моя податкова». Завантажити застосунок «Моя податкова» можна в App Store або Google Play на будь-який пристрій, який підтримує операційні системи Android чи iOS із відповідними версіями.

Який порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних ФО від надання нерухомості в оренду ФО, яка не є самозайнятою особою?

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є платник податку – орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.Суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку на доходи фізичних осіб та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини (подарунку), отриманий платником податку від ФО - резидента, в тому числі від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, та за якою ставкою?

Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються резидентами від резидента – члена сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою. Об’єкти спадщини (дарування), що отримуються від членів сім’ї, які не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відс.

У яких випадках ФО звільняється від обов’язкового подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) в таких випадках: а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які: є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року; перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання Декларації; перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року; б) в інших випадках, визначених розд. IV ПКУ. Обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, крім випадків, коли подання Декларації прямо передбачено ПКУ, якщо такий платник податку отримував: доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу; доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. ІV ПКУ; доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до розд. ІV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. Також Декларація не подається у випадках, прямо передбачених ПКУ. У разі якщо платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до інших положень ПКУ, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені п. 179.2 ст. 179 ПКУ.

Яким чином сплачується ПДФО у разі, якщо малолітньою/неповнолітньою дитиною отримується подарунок (спадщина) від ФО – резидента, що не є членом сім’ї першого/другого ступеня споріднення?

Батьки (усиновителі) та опікуни (піклувальники) у разі отримання малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку (спадщини), повинні подати податкову декларацію від імені малолітньої/неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб, відповідно до п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України.

Я хочу зареєструватися платником єдиного податку першої групи. Яки встановлені критерії перебування на першій групі єдиного податку відповідно до Податкового Кодексу? 

Нормами Податкового кодексу України встановлені критерії, які дозволяють платнику обрати або перебувати на першій групі єдиного податку. Зокрема, граничний обсяг доходу: 167 розмірів МЗП (у 2024р.-1185700 грн.), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;  Кількість найманих працівників: без найманих працівників; Види діяльності:  роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або надання побутових послуг населенню; Звітний (податковий) період: календарний рік. Ставка єдиного податку: не більше 10 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2024 р. – не більше 302,80 грн.).Сплата єдиного податку: не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця або авансовий внесок за весь звітний період. Звітність: Податкова декларація платника єдиного податку та Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» ( в разі плати ЄСВ) подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Треба відмітити, що РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи .

Я втратив реєстраційний номер облікової картки яки мої дії?

Порядок присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків встановлено Положенням, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822.    Зокрема, контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.  У разі втрати документа, що засвідчує реєстрацію в ДРФО, фізичній особі необхідно подати Заяву за ф. №5ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу або центру надання адміністративних послуг, пред’явити паспорт, та, у разі необхідності, витяг з реєстру територіальної громади про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи.    Відтак замість втраченого або викраденого документа, після встановлення факту видачі раніше такого документа особі, яка заявила про його втрату або викрадення, контролюючий орган оформляє та видає новий документ.    Вам необхідно звернутися у Центр обслуговування платників .

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства. 

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області