Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Олександрівській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Основні питання декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році»

опубліковано 18 січня 2024 о 11:36

Олександрівською ДПІ Головного управління у Кіровоградській області активно проводиться інформаційно-роз’яснювальна кампанія з питань сплати податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджету.

Так, 17 січня, відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Основні питання декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році». На запитання платників відповідав начальник Олександрівської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Олег Шеремет.

 У яких випадках виникає обов’язок подання Декларації про майновий стан та доходи, які доходи оподатковуються?

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

- спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи;

- списаний банківський кредит;

- не від податкових агентів та інші доходи, які не були оподатковані протягом року.

Якщо людина протягом 2023 року працювала на 2-х підприємствах. Чи потрібно подавати декларацію?

Якщо трудові відносини були оформлені належним чином, згідно діючого законодавства, декларацію подавати не потрібно. Роботодавці, які виплачували дохід мали статус податкового агента, тобто на них покладено обов’язок  утримувати належні суми податку із нарахованих доходів та своєчасно перераховувати їх до бюджету.  

Якщо після подання декларації виявлено помилку в ній. Яким чином можна внести зміни? 

Помилки виправляються за загальновстановленими для податкових декларацій правилами. Якщо платник виявив помилку до закінчення граничного терміну подання Декларації (до 01.05.2024 року), він може подати нову Декларацію з відміткою "звітна нова". 

Якщо ж таку помилку виявлено  після закінчення граничного терміну(після 01.05.2024 року), то слід подати  уточнюючий розрахунок. 

Мною вже задекларувано доходи. Коли потрібно сплатити суму податкового зобов’язання?

Сума податкового зобов'язання визначається платником самостійно  у поданій декларації, її необхідно  сплатити  до 1 серпня поточного року.

Що буде, якщо не подати декларацію про доходи?

Неподання декларації про доходи чи несвоєчасне її подання тягне за собою штраф у розмірі 340 грн за кожне таке порушення. Причому при повторному порушенні протягом року санкції зростають до 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Олександрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області