Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Петрівська ДПІ: проведена робоча зустріч з представниками Петрівської ТГ

опубліковано 28 листопада 2023 о 09:35

У рамках взаємодії та співпраці з об'єднаними територіальними громадами, 23 листопада, була проведена робоча зустріч в Петрівській ОТГ начальником Петрівської державної податкової інспекції Наталією Пікінер з начальником відділу соціально-економічного розвитку, архітектури, містобудування, інвестицій Петрівської селищної ради Наталією Тритяк. 

В ході зустрічі обговорили питання щодо новацій податкового законодавства в умовах воєнного стану, дотримання податкової дисципліни суб»єктами господарювання та мінімального податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Ці зміни стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету.

Наголосила , що метою введення МПЗ - вивести сільгоспземлі оренди з тіньового обробітку, зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності, сприяти отриманню додаткових надходжень до місцевого бюджету.

Обговорили :

Поняття мінімального податкового зобов’язання:

МПЗ - мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України (далі - ПКУ). Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.

Суб’єкти сплати мінімального податкового зобов’язання:

Платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь

Механізм розрахунків мінімального податкового зобов’язання:

МПЗ обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування

Від сплати МПЗ звільняються власники або користувачі:

земельних ділянок, що використовуються дачними та садівничими кооперативами;

земель запасу;

невитребуваних земельних часток (паїв);

земельних ділянок, які розміщені у Чорнобильській зоні

земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

На 2022−2023 рік тимчасово діє звільнення від сплати МПЗ за ділянки, які розташовані на територіях:

де ведуться (велися) бойові дії

 які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації

які засмічені вибухонебезпечними предметами:

на яких наявні фортифікаційні споруди.

звітність і відповідальність за сплатою мінімального податкового зобов’язання:

Сплата МПЗ обов’язкова як для юридичних, так і для фізичних осіб.

Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки.

Юридичні особи та ФОП будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального МПЗ за 2022 рік.

Платникам – фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Замість них податкова до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального МПЗ і надсилатиме податкове повідомлення-рішення.

Ті, хто отримав податкове повідомлення-рішення від податкової, має сплатити визначену суму МПЗ протягом 60 днів із дня вручення. Хто не згоден із розрахунком МПЗ має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППР.

Відповідно до підпункту 12.4.5. п.12.4 ст.12 ПКУ, органи місцевого самоврядування надають інформацію контролюючим органам відповідно до прийнятих рішень (з наданням копій відповідних документів) за місцезнаходженням земельних ділянок щодо виділених земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), а саме щодо:

документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорта громадянина);

реєстраційного номера облікової картки платника податків;

кадастрового плану земельної ділянки з проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв);

сертифіката на право на земельну частку (пай) (за наявності).

Така інформація надається в електронному вигляді у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України.

Петрівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області