Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бобринецькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання при застосуванні РРО/ПРРО»

опубліковано 24 листопада 2023 о 10:10

У Бобринецькій ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання при застосуванні РРО/ПРРО». На запитання платників податків відповідав начальник Бобринецької ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ігор Ісупов. 

Так, наведемо найактуальніші питання платників: 

Як зареєструвати ПРРО?

Зареєструвати ПРРО доволі легко. Необхідно через електронний кабінет платника податків подати заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 13166хх). В ній потрібно зазначити локальний номер ПРРО.

Цього ж або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію ПРРО з присвоєнням фіскального номера або відмову в реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу, що після реєстрації ПРРО потрібно також через електронний кабінет подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

Чи необхідно реєструвати КОРО на ПРРО?

Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Чи потрібно платнику єдиного податку І групи використовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій?
Згідно з нормами чинного законодавства, РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій не застосовується платниками єдиного податку І групи. Відповідно до п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України, до платників єдиного податку, які відносяться до І групи, належать фізичні особи – підприємці), які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. 

Хто має право здійснювати введення в експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт РРО?

Центр сервісного обслуговування - суб’єкт господарювання, який за договором з постачальником надає послуги щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту реєстраторів розрахункових операцій.

Що краще обрати, РРО або ПРРО?

ПРРО дозволить заощадити на купівлі та обслуговуванні касового апарату, — треба лише встановити програмне забезпечення на обраний пристрій. По-друге, впроваджуючи апаратний РРО, ви прирікаєте себе на багатоетапний процес реєстрації. Безліч бюрократичних процедур складається з укладання договорів з ЦСО, подання цілого пакету паперових документів до ДПС, отримання довідок та посвідчень.

Замість цього ви можете зареєструвати ПРРО просто в електронному кабінеті платника податків. Потрібно лише подати заяву реєстрації програмного касового апарату за формою № 1-ПРРО (J/F 13166хх) із зазначенням локального номеру ПРРО. У той же день або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію із присвоєнням фіскального номера або ж відмову. 

Після успішного завершення процедури в електронному кабінеті необхідно подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації відповідальних за касу осіб.

Де можна отримати електронний цифровий підпис?

Отримати електронний цифровий підпис можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК).

Наприклад:

-АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (безкоштовно)

-АЦСК ПАТ «КБ «Приватбанк», АЦСК АТ «Ощадбанк» (безкоштовно для клієнтів)

-АЦСК «Україна» та інші.

У яких випадках контролюючий орган відмовляє в реєстрації ПРРО?

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в такій реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови.

Відмова у реєстрації ПРРО формується, якщо:

Автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу, а саме не заповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів.

ПРРО із зазначеними у Заяві назвою та локальним номером вже зареєстрований.

Щодо господарської одиниці, вказаної у заяві, СГ не повідомив про такий об’єкт оподаткування або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується СГ.

Виявлено розбіжності даних, вказаних у заяві, з даними щодо обліку та реєстрації СГ в контролюючих органах як платника податків.