Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоархангельській ДПІ проведено зустріч з фізичними особами-підприємцями

опубліковано 10 листопада 2023 о 10:57

Фахівцями Новоархангельської державної податкової інспекції та Голованівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено чергову зустріч із підприємцями та громадянами з метою роз'яснення новацій податкового законодавства.

Майже щоденно до ЦОП Новоархангельської ДПІ звертаються громадяни – власники земельних паїв за роз’ясненнями щодо обчислення суми мінімального податкового зобов’язання, яку необхідно їм сплатити за 2022 рік.

У ході розмови з платником податків, головний державний інспектор Голованівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Наталія Косінська пояснила, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.

Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються: податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції; земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (п.п. 170.14.5 п. 170.14 ст. 170 ПКУ).

Розрахункова сума МПЗ визначається за формулами, встановленими ст. 38 прим. 1 ПКУ, в залежності від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. Платнику податків  було надано реквізити рахунку, на який він має сплатити МПЗ. 

Також, під час спілкування з ФОП старшим державним інспектором Новоархангельської ДПІ Наталією Голуб надано роз'яснення про зміни у податковому законодавстві, впроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період діє воєнного стану».

Звернула увагу, що відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.

Присутнім розповіли про умови застосування та порядок реєстрації РРО/ПРРО та переваги безоплатного ПРРО від ДПС.

Під час заходу податківці  відповіли на всі запитання та розповсюдили друковану продукцію зазначеної тематики.

Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області