Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоархангельській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 30 серпня 2023 о 09:26

У Новоархангельській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО/ПРРО у господарській діяльності суб’єктів господарювання та врахування внесених змін до норм ЗУ №3219- ІХ від 30.06.2023 року». 

На запитання   платників податків  відповідала – начальник Новоархангельської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Ірина КЛИМАНСЬКА. 

Наводимо найактуальніші питання, які ставили платники податків під час телефонного сеансу :

При проведені розрахунків через термінал обов’язково видавати чек РРО та/або ПРРО, якщо термінал роздруковує свій чек?

Відповідь:  Відповідно до п.1 та п.2 ст.3 Закону України №265/95 покупцеві необхідно видавати розрахунковий документ встановленої форми на паперовому носії або в електронному вигляді на повну суму проведеної розрахункової операції.

Сліп, роздрукований терміналом – не є розрахунковим документом.

2) Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Відповідь: Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання програмного РРО наряду з апаратним.

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи із власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати. 

Яка відповідальність з 1 жовтня 2023 року за не використання ПРРО/РРО?

Відповідь: Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума залежить від суми чека і кількості виявлених порушень.

Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями
Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.
Законом встановлено, що не застосовуватимуться штрафи за порушення щодо РРО, які були вчинені з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Це стосується всіх суб’єктів господарювання.

Водночас це не стосується операцій з підакцизними товарами, валютою, азартними іграми.

З 1 жовтня 2023 від відповідальності звільняються лише ті суб’єкти, які продають товари/надають послуги на тимчасово окупованих територіях, зоні активних бойових дій.

Дозволено використовувати «спрощену назву» товару чи послуги (в межах товарної групи).

Так, відповідно до п. 15 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (в редакції Закону № 3219) у період з 01 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), програмних РРО (далі – ПРРО) або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи, невидачу (у паперовій та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання застосовується у таких розмірах:

25% вартості замість 100% штрафу з нефіскалізованої суми за перше порушення;
50% вартості замість 150% штрафу з нефіскалізованої суми за друге порушення.
Чи може суб’єкт господарювання переміщувати ПРРО поза межі господарської одиниці, на яку його зареєстровано, та, наприклад, відпускати товари того ж асортименту, що і в магазині?
Відповідь: При реєстрації ПРРО заявником вказується тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС). Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області