Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Світловодській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 25 серпня 2023 о 11:06

Про особливості реєстрації та застосування РРО та ПРРО у 2023 році із платниками податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» 24 серпня 2023 року спілкувалась головний державний інспектор Світловодської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Тетяна Самоляк :

Яка послідовність дій суб’єкта господарювання для реєстрації 

програмного РРО ?

  Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний РРО (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається в електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру ПРРО такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, встановленим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557.

Як зареєструвати касовий апарат для ФОП ?

Алгоритм дій, який відображає порядок реєстрації РРО:

- Купівля (оренда/лізинг) РРО.

- Укладення договору з центром сервісного обслуговування (ЦСО) (їх адреси повідомляє продавець РРО).

- Подання до ДПС за місцем реєстрації (через кабінет платника або фізично) наступного пакету документів:

- заява про реєстрацію РРО за формою 1-РРО;

- копія документа про придбання/отримання РРО;

- копія документа про право власності (або користування) на приміщення, де буде розміщено РРО і, відповідно, буде здійснюватись господарська діяльність.

- Отримання довідки 2-РРО від ДПС до ЦСО протягом 3 робочих днів. Якщо буде прострочений строк, тоді необхідно повторити дії, зазначені вище;

• ЦСО вводить РРО в режим експлуатації та направляє в ДПС документи, пов’язані із введенням РРО в експлуатацію.

• Не пізніше наступного робочого дня з дати отримання цих документів ДПС реєструє РРО та видає реєстраційне посвідчення за довідкою № 3-РРО.

 Які є варіанти встановлення ПРРО ?

Державна податкова служба України розробила нові версії програмного забезпечення ПРРО для iOS та Web, а також оновила версії для Windows та Android. Від сьогодні всі охочі можуть безкоштовно завантажити відповідне програмне забезпечення на вебпорталі ДПС.

Нові версії ПРРО від ДПС – це безкоштовне рішення, переважно для мікро та малого бізнесу, який працює у сфері торгівлі та надання послуг.

 


У разі реєстрації програмного РРО платники податків можуть ознайомитись з інструкцією щодо встановлення та налаштування ПРРО та переглянути відеоурок щодо реєстрації програмних РРО у банері «Програмні РРО», який функціонує на вебпорталі Головного управління ДПС у Кіровоградській області.

На офіційному сайті ГУ ДПС України наявні банери з посиланнями на покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО: 

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/

Також є відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців

 https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/.