Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівцями Кропивницької ДПІ проведено зустріч з платниками податків

опубліковано 25 серпня 2023 о 11:01

У Кропивницькій ДПІ постійно проводиться масово – роз’яснювальна робота стосовно практичного застосування законодавства. Так 24 серпня фахівцями ДПІ було проведено зустріч з платниками податків з питання належної імплантації Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема в частині реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Під час заходу  суб’єкти господарювання отримали відповіді на питання, що стосуються реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. Платники насамперед цікавилися питанням застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО платниками що знаходяться на спрощеній системі оподаткування та здійснюють свою діяльність з використанням готівкових коштів. 

Як зазначили фахівці податкової фізичні особи підприємці, в тому числі платники єдиного податку ІІ- ІV групи, зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО у випадку здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР. Було роз’яснено, що розрахункова операція це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі. Платники І групи єдиного податку не зобов’язані реєструвати та застосовувати РРО/ПРРО.

Суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ (безкоштовний сервіс від податкової служби для Android, Windows, IOS і web-версії). Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно. 

 Під час спілкування платники податків отримали фахові відповіді на запитання, які їх цікавили та отримали буклети з описом необхідних кроків що потрібно здійснити для реєстрації РРО/ПРРО та з нагадуванням про відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з 01.08.2023 та з 01.10.2023 що передбачено Законом України від 30 червня   2023 року  № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи.