Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інформаційні зустрічі податківців Олександрії з тергромадами тривають  

опубліковано 23 серпня 2023 о 08:36

Нещодавно проведено робочу зустріч за участю начальника Олександрійської державної податкової інспекції Яніни Нечипоренко та начальника Олександрійського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Ніни Горлачової з головою Приютівської територіальної громади - начальником фінансового відділу Андрієм Коломійцевим.

На зустрічі йшлося про новації, запроваджені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО). 

Обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних РРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3 та 4 груп, введено ще 1 січня 2022 року та не було відмінене 24 лютого 2022 року у зв’язку з введенням режиму воєнного стану в Україні

Наразі з 1 серпня набрав чинності Закон України № 3219, прийняття якого очікувалося вже давно. Він повертає у довоєнний стан доволі багато норм Податкового кодексу і Закону про реєстратори розрахункових операцій. 

Тобто норма щодо обов’язковості застосування РРО, не нова. Вона діяла з 1 січня 2022 року і продовжує діяти. А от відповідальність за порушення у сфері РРО для всіх підприємців починає застосовуватися з 1 жовтня 2023 року. 

Отже наразі використання РРО або програмного РРО є обов’язковим для всіх ФОПів 2, 3 і 4 груп єдиного податку незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, а також для ФОПів на загальній системі оподаткування.

Також в ході зустрічі обговорили питання нарахування фізичним особам – платникам податків мінімального податкового зобов’язання та терміни його сплати, перспективи виконання дохідної частини бюджету громади та заходи щодо якісного завершення кампанії добровільного декларування доходів, отриманих протягом 2022 року.