Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальником Долинської ДПІ проведено зустріч з фізичними особами підприємцями

опубліковано 17 серпня 2023 о 08:55

  З метою підвищення податкової культури громадян та роз’яснення окремих положень законодавства начальником Долинської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області Оленою ТКАЧЕНКО 16.08.2023 року проведено зустріч з фізичними особами підприємцями які провадять господарську діяльність в м. Долинська , а саме: Станенком Євгенієм Степановичем та Станенко Наталією Геннадієвною, у яких сімейний бізнес з реалізації будівельних матеріалів та Демещенко Маріне Ваагнівною яка здійснює продаж м'яса та м’ясних виробів власного виробництва на тему «Зміни які очікують на платників податків з 01.08.2023  в порядку застосування РРО/ПРРО застосування штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО та кроки реєстрації програмного РРО».

Під час зустрічей розглянуто наступні питання :

З 1 серпня 2023 року відповідальність за порушення закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосовується не тільки до торгівців підакцизними товарами, а й до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. З 01.10.2023 відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

1. Вимоги про застосування РРО не змінюють базових критеріїв застосування спрощеної системи оподаткування 

Закони не встановлюють для платників єдиного податку нових вимог щодо будь-якої обов’язкової форми обліку товарів (виключенням є торгівля: технічно складними побутовими товарами, лікарськими засобами, ювелірними виробами, підакцизними товарами). 
За відсутність документів на товар нові штрафи Законом про РРО не запроваджуються, а навпаки, внаслідок прийнятих змін чітко врегульоване коло обов’язків СГ та скасовано відповідальність за низку несуттєвих порушень порядку проведення розрахунків. 
Кожен СГ сфери роздрібної торгівлі та громадського харчування за замовчуванням вів і буде вести кількісний облік товарів з метою контролю залишків та наявності повного асортименту товарів, які ним реалізуються. 
Програмне забезпечення сучасних апаратних та програмних РРО вільно інтегрується із бухгалтерськими, іншими програмами, зокрема, в частині створення та ведення номенклатури товарів внаслідок заходів вжитих ДПС протягом 2020 - 2023 років. 
Правила застосування РРО, КОРО і РК залишаються не змінними вже більше 20 років (останні базові зміни у 2000 році).

2. Використання РРО стало простішим, дешевшим, швидшим

Апаратний РРО та Програмний РРО відповідно до новацій, запроваджених у 2020 році, є рівнозначними засобами фіскалізації розрахунків за товари, роботи, послуги. 
Порядок застосування Програмного РРО, в частині, який не врегульований окремими нормативно правовими актами, є тотожним порядку застосування Апаратних РРО. 
Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб. 
Платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. 
Зменшено вдвічі штрафну санкцію за торгівлю необлікованим товаром, з подвійної вартості до суми, на яку виявлено необлікований товар за цінами реалізації. 
Здійснення попереднього програмування РРО / ПРРО та створення номенклатури товарів у фіскальній пам’яті реєстраторів не вимагається. Зазначення назви, ціни та кількості товарів (послуг) допускається в момент їх продажу. 
Скасовано всі штрафи за несуттєві (формальні) порушення порядку застосування РРО / ПРРО (невідповідність сум, не здійснення записів, не підклеювання.

3. Відновлення відповідальності за порушення вимог закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з 01.08.2023 та з 01.10.2023 року 

У зв’язку з набранням з 01.08.2023 чинності Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) штрафні (фінансові) санкції, за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», до суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та пов’язані із здійсненням розрахунків за товари (послуги) без застосування РРО/ПРРО, та/або невидачу відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункової операції, застосовуються у розмірі: 
100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; 
150 відсотків вартості проданих з порушенням товарів – за кожне наступне вчинене порушення. 
Зазначені штрафні (фінансові) санкції, до 01.08.2023 року, застосовуються з урахуванням особливостей визначених пунктом 12 Прикінцевих положень Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме: порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. 
Починаючи з 01.08.2023, зазначені вище штрафні (фінансові), окрім суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері продажу підакцизних товарів, також застосовуватимуться і до суб’єктів господарювання у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор. 
Крім того, у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за: 
проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); 
не проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; 
невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання,
застосовується у таких розмірах: 

25 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
50 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.
Таким чином, фінансову відповідальність до фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім ризикових груп товарів) або надають послуги, знижено. 

 З 01.10.2023 штрафні фінансові санкції застосовуються до всіх платників податків, що допустили порушення.

 Під час зустрічі родина Станенків визначилася, що будуть використовувати у своїй роботі РРО на кожного СГД.

 ФОП Демешко буде визначатися який реєстратор буде застосовувати у своїй роботі. Їй було вручено інформаційний лист чотири кроки реєстрації програмного РРО.

 Фізичним особам підприємцям вручено інформаційні повідомлення щодо застосування РРО/ПРРО, застосування штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО та чотири кроки реєстрації програмного РРО .

 

Долинська   ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області