Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В приміщенні Голованівської ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Застосування РРО у 2023 році»

опубліковано 17 серпня 2023 о 08:33

В приміщенні Голованівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області 16.08.2023 року начальником ДПІ Оленою ЗАГОРОДНЬОЮ було проведено сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему «Застосування РРО у 2023 році» .Так, було  надано відповіді на слудуючі питання :

1.Коли можна не застосовувати реєстратор розрахункових операцій?

РРО може не застосовуватися при здійсненні розрахунків виключно у безготівковій формі,а саме:

шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку;

 шляхом внесення коштів через касу банку (у тому числі онлайн-банкінг), з використанням реквізитів рахунку за стандартом IBAN;

у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку.

2.Щодо використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) при реалізації продукції власного виробництва?

При здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва використовувати РРО та/або ПРРО, та розрахункові книжки не потрібно підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачою квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання. Такий дозвіл не діє при реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

3.Що краще обрати, РРО або ПРРО?

ПРРО дозволить заощадити на купівлі та обслуговуванні касового апарату, — треба лише встановити програмне забезпечення на обраний пристрій. По-друге, впроваджуючи апаратний РРО, ви прирікаєте себе на багатоетапний процес реєстрації. Безліч бюрократичних процедур складається з укладання договорів з ЦСО, подання цілого пакету паперових документів до ДПС, отримання довідок та посвідчень.

Замість цього ви можете зареєструвати ПРРО просто в електронному кабінеті платника податків. Потрібно лише подати заяву реєстрації програмного касового апарату за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) із зазначенням локального номеру ПРРО. У той же день або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію із присвоєнням фіскального номера або ж відмову. 

Після успішного завершення процедури в електронному кабінеті необхідно подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації відповідальних за касу осіб.

 Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

Голованівська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області