Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В приміщенні Вільшанської ДПІ відбулася робоча зустріч з фізичною особою-підприємцем на тему: «Використання ПРРО та РРО» та порядок подання повідомлення за формою 20-ОПП

опубліковано 19 жовтня 2021 о 16:49

В приміщенні Вільшанської ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області 18.10.2021 року відбулася робоча зустріч головного державного інспектора ДПІ Ірини НЄДЄЛКОВОЇ з фізичною особою-підприємцем Косячук О.В. Під час зустрічі інспектор ДПІ відповіла на актуальні питання платника податків на тему «Використання ПРРО та РРО» та порядок подання повідомлення за формою 20-ОПП.

Пропоную ознайомитися з найактуальнішими фрагментами робочої зустрічі:

Умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири.

У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО. 

Чи необхідно отримувати для використання програмних РРО ключі електронного цифрового підпису?

Так, потрібно.

На офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено необхідні роз’яснення та зразки заповнення документів. Крім того, у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС у вкладці «Форми ПРРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/ ) розміщено форми електронних документів для програмних реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО.

Коли необхідно розпочати використовувати РРО платнику єдиного податку у разі перевищення граничного рівня доходу?

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (фізичною особою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.  

Чи потрібно зазначати у ф. № 20-ОПП орендовані в інших осіб об’єкти?

Так. Як мінімум, на це вказує тип можливого стану об’єкта оподаткування – № 8 «орендується» і вид права на об’єкт оподаткування № 8 – «право короткострокового користування, оренди або найму». Наприклад у випадку оренди транспортного засобу то про нього обов’язково слід повідомити за ф. № 20-ОПП. Це, між іншим, стосується й інших орендованих об’єктів.

Які суб’єкти господарювання та у яких випадках не повинні подавати повідомлення за ф.№20-ОПП?

Повідомлення за ф.№20-ОПП подається платниками податків за умови наявності об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням. Інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (податкова декларація з податку на прибуток, з податку на додану вартість, податковий розрахунок за ф. №1ДФ та інші), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у повідомленні за ф. №20-ОПП.

В які терміни подається повідомлення за ф. № 20-ОПП та з якої дати визначається 10 – денний строк для подання повідомлення: дати державної реєстрації (взяття на облік) юридичної особи, фізичної особи-підприємця, або фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди (тощо) або іншої дати?

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування.

Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

Згідно з п. 117.1 ст. 117 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ застосовуються штрафні санкції.

22 травня 2020 року, в «Голосі України» № 84(7341) було офіційно опубліковано Закон № 466-IX від 16.01.2020р зі змінами до ПКУ щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.

З 23 травня 2020 року діють нові штрафи за неподання відомостей за формою 20-ОПП – на фізичних осіб – підприємців та самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

У разі не усунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на фізичних осіб – підприємців та самозайнятих осіб у розмірі 680 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

  • Нові штрафи діють навіть за порушення, які допущені до 23.05.2020р.;

  • В період карантину штрафи за неподання 20-ОПП до платника податків не застосовуються у разу, якщо 10-денний строк на повідомлення податкової настав саме під час карантину

Вільшанська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області