Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: «Про запровадження одноразового добровільного декларування» пройшла у Долинській ДПІ

опубліковано 19 жовтня 2021 о 11:32

З метою підвищення податкової культури громадян та роз’яснення окремих положень, одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, що запроваджується з 1 вересня, 18.10.2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Про запровадження одноразового добровільного декларування». На питання громадян відповідала начальник Долинської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Олена ТКАЧЕНКО.

Основними питаннями, які було задано під час сеансу телефонного зв’язку були:

У яких випадках виникає необхідність подавати одноразову декларацію?

Якщо фізична особа має активи, з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року, то така особа може самостійно прийняти рішення щодо подання одноразової декларації (п. 1 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Звертаємо, увагу, що скористатися «податковою амністією» може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебуває/перебувала на державній службі і не знаходиться під санкціями
(п. 3 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Що можна задекларувати?

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо)

нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);

автомобілі;

предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;

корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери;

інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо), які були придбані за рахунок доходів з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року
(п. 4 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Фізична особа, яка бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинна до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації звернутися до банку України та розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання (п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації з типом «Звітна»?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами: першого платежу - протягом 

30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу - до 1 листопада 2023 року; третього платежу - до 1 листопада 2024 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору
(п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації у розділі XIIдекларації (або протягом 30 календарних днів або трьома рівними частинами).

Які наслідки буде мати фізична особа у разі не сплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності(п. 12підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи має право фізична особа- декларант відобразити у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації наявність криптовалюти?

Оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею, то підстав для її відображення фізичною особою у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації немає(п. 4підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи повинен декларант відображати у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації об’єкти нерухомого майна, які перевищують норми, визначені п. 10 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу, але були придбані за кошти, з яких попередньо сплачені усі податки та збори)?

Якщо фізична особа має у власності об’єкти нерухомого майна, які були придбано за рахунок коштів з яких були сплачені усі податки та збори, передбачені нормами чинного законодавства, то обов’язку щодо відображення таких об’єктів у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у такої фізичної особи не виникає, незалежно від загальної площі зазначених об’єктів(п. 1 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи проводиться контролюючим органом перевірка одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає перевірці у спеціальному порядку, а саме камеральній перевірці.

Зауважуємо, що метою проведення камеральної перевірки одноразової (спеціальної) добровільної декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок

Чи має право контролюючий орган під час проведення камеральної перевірки одноразової (спеціальної) добровільної декларації з метою підтвердження ставки збору перевірити реєстрацію правочинів або звернутися до декларанта із запитом щодо інформації, яка зазначена ним у поданій декларації?

Контролюючий орган під час камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації має право:

перевірити реєстрацію правочинів та/або активів у державних реєстрах, у тому числі шляхом звернення до відповідних державних органів;

звернутися до декларанта із запитом щодо підтвердження наявності у декларанта зазначених у відповідній одноразовій (спеціальній) добровільній декларації майна, майнових і немайнових прав(п.п. 15.2 п. 15 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Якщо одноразова (спеціальна) добровільна декларація з типом «Звітна» була анульована у зв’язку з поданням нової звітної, то чи виникає необхідність подавати також повторно усі документи?

Так, при поданні фізичною особою нової звітної одноразової (спеціальної) добровільної декларації подаються повторно усі необхідні документи(п. 6підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи необхідно декларанту здійснювати переклад документів, які надають ним одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у разі якщо об’єкти декларування знаходяться за межами України?

Оскільки українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами виконавчої влади, то декларант у разі декларування об’єктів, які знаходяться за межами України, одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації зобов’язаний надати документи, які супроводжуються нотаріально засвідченим перекладом українською мовою (ст. 10 Конституції України та ст. 11 Закону України від 03 липня 2012 року № 5029-VI «Про засади державної мовної політики»).

Чи має право скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням фізична особа, яка у період з 0 1 січня 2005 року перебувала на державній службі певний проміжок часу?

Якщо фізична особа у період з 01 січня 2005 року перебувала на державній службі та подавала декларацію відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, то така особа не може скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування(п. 3підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу)..

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації не є окремим спеціальним порядком офіційного визнання або підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на активи, щодо яких подається така одноразова (спеціальна) добровільна декларація(п. 1 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).


Долинська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області