Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Голованівська взяли участь у семінарі на тему: «Генеруй бізнес ідею та розпочни свій бізнес»

опубліковано 19 жовтня 2021 о 11:27

У Голованівській районній філії Кіровоградського обласного центру зайнятості продовжується робота з безробітними щодо відкриття власної справи. Так, 13 жовтня 2021 року о 08:30 у рамках співпраці з представниками центру зайнятості за участю начальника Голованівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Кіровоградській області Оксани САРАТОВОЇ проведено інформаційний захід "Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнес" для безробітних осіб, які розглядають можливість ведення підприємницької діяльності.

Семінар проводився одночасно як в очному режимі так і онлайн - режимі.

Оксаною САРАТОВОЮ було розглянуто поняття підприємницької діяльності та бізнес-ідеї, як розпочати власний бізнес, якими законодавчими документами регулюється в Україні державна реєстрація фізичних осіб підприємців ( далі ФОП), які документи необхідно для реєстрації ФОП.

Було зазначено, що для того, щоб зареєструвати фізичну особу-підприємця необхідно визначити види економічної діяльності, тобто КВЕД та обрати систему оподаткування.

Оксана САРАТОВА відмітила, що на сьогоднішній день законодавство передбачає дві системи оподаткування - спрощена система (єдиний податок) та загальна система. При цьому, якщо загальна система оподаткування не має ніяких обмежень, то спрощену систему можуть обрати не всі ФОП, оскільки така система має свої обмеження та заборони. Спрощена система оподаткування передбачає чотири групи, також було виділено умови перебування на всіх групах та визначення терміну «доходи» та граничні обсяги доходу . Розглянуто питання щодо ставок єдиного податку та наголошено на тому, що для першої і другої групи ставки встановлюють органи місцевого самоврядування в межах законодавства з розрахунку на календарний місяць, а саме: для першої групи до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року , тобто у 2021 році до 227 грн., для другої групи до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати встановленого законом на 1 січня звітного року, тобто у 2021 році до 1200 грн .

Для третьої групи відсоткові ставки застосовується відповідно до п.293.3 ст.293 Податкового кодексу України у розмірі 5 відсотків від одержаного доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку та 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість.

Було зазначено строки подання заяви на спрощену систему оподаткування, звітний період для всіх груп та переваги подання звітності в електронній формі.

Оксаною САРАТОВОЮ були наведені приклади щодо сплати податків на різних групах спрощеної системи оподаткування та на загальній системі оподаткування.

Було акцентовано увагу на застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій .

Іриною СЛОБОДЯНЮК – заступником начальника відділу надання соціальних послуг Голованівської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості відмічено, що мотивація населення до прийняття рішення започаткувати власну справу, розширить уявлення особи про власний потенціал з кінцевим результатом – виходу на сучасний ринок праці самостійним підприємцем.

Також під час заходу Оксана САРАТОВА повідомила присутніх, що з 1 вересня 2021 року розпочалась кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка триватиме до 1 вересня 2022 року. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб передбачає збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – який є одноразовим обов’язковим платежем, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору .

Присутніх було повідомлено про те, хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, які активи підлягають декларуванню. Оксана САРАТОВА відмітила, що базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об'єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

Законодавством передбачено три ставки: 5відс. загальна ставка, 9 відс. для закордонних активів та 2,5 відс. щодо номінальної вартості державних облігацій України. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відс., 11,5 відс., 3 відс. відповідно із сплатою податкового зобовязання трьома рівними частинами щорічно.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки Збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата Збору здійснюється декларантом: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання Декларації; другого платежу – до 01 листопада 2023 року; третього платежу – до 01 листопада 2024 року.

Особа, яка вирішила задекларувати свої ризикові активи, тобто декларант, зможе, починаючи з 1 вересня 2021 року та до 1 вересня 2022 року подати до ДПС одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Було наголошено на тому, що Декларація подається тільки в електронній формі.  У добровільній декларації не треба зазначати інформацію про джерела одержання/набуття об’єктів декларування.

Оксаною САРАТОВОЮ було зазначено, які активи не підлягають одноразовому(спеціальному) добровільному декларуванню та хто не може бути декларантом.

І наостанок, Оксана Саратова наголосила на тому, що Добровільне декларування – це  цивілізована легалізація раніше не оподаткованих активів.