Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоархангельській ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області відбувся практикум на тему «Подача податкової звітності засобами телекомунікаційного зв»язку та її переваги»

опубліковано 12 липня 2021 о 10:43

Враховуючи те, що подача звітності за 2 квартал розпочалась 01 липня, але у платників податків є безліч запитань щодо подачі звітності за допомогою ЕЦП через Е-кабінет, а особливо виникало дуже багато проблем з подачею об’єднаного звіту «Податкового розрахуноку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

Так, у Новоархангельській ДПІ відбулися 09 липня 2021 року практикум та індивідуальні заняття з платниками податків, які бажали подати звітність за допомогою ЕЦП, але виникали проблеми та помилки при подачі звітності а саме, при поданні Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску виникли проблеми по заповненню рядка 032 у податковому розрахунку і в додатку 4ДФ коду Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

При заповненні зазначеного реквізиту слід керуватись наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 року № 299 яким затверджено «Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад». Зазначений реквізит заповнюється в рядку 032 Розрахунку, де зазначається код Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ.

Водночас заповнення коду Кодифікатора також передбачено в додатку 4ДФ до Розрахунку, а саме в рядку 032.

У разі, якщо юридична особа виступає у якості податкового агента за відокремлений підрозділ, не уповноважений сплачувати податок, така юридична особа стає на облік як платник податку за неосновним місцем обліку та заповнює окремий Розрахунок за такий підрозділ із зазначенням коду Кодифікатора, який відповідає місцезнаходженню такого підрозділу.

У Кодифікаторі код свого населеного пункту можна знайти, керуючись такими позначеннями.

«Перший рівень» – АР Крим, області, міста, що мають спеціальний статус;

«Другий рівень» – райони в областях та АР Крим;

«Третій рівень» – території територіальних громад в областях, територіальні громади АР Крим;

«Четвертий рівень» – міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);

«Додатковий рівень» – райони в містах (у т. ч. в містах, що мають спеціальний статус).

Також для позначення категорії об’єкта в Кодифікаторі введено такі скорочення:

О – АР Крим, області;

К – міста, що мають спеціальний статус;

Р – райони в областях та АР Крим;

Н – території територіальних громад (назви територіальних громад) в областях, територіальні громади АР Крим;

М – міста;

Т – селища міського типу;

С – села;

Х – селища;

В – райони в містах.

Метою подібних щоденних заходів є отримання практичної допомоги від податківців при подачі звітності , або подачі заяв через електронні сервіси. Платникам податків детально та покроково надається роз»яснення, як можна швидко та доступно отримати ЕЦП через додаток Приват -24, або іншими надавачами ЕДП.

Присутні на практикумі отримали відповіді, які надавала старший державний інспектор Новоархангельської ДПІ - Наталія Голуб, стосовно заповнення нового звіту, який називається «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого(сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» , який об»єднав у собі форму 1ДФ та звіт з єдиного соціального внеску та змогли успішно подати звітність отримуючи консультації фахівця.


Новоархангельська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області