Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добровеличківською ДПІ проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів – конституційний обов’язок громадянина»

опубліковано 22 квітня 2021 о 08:07

Нещодавно начальником Добровеличківської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Поліщуком Сергієм проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів – конституційний обов’язок громадянина».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на запитання, які найбільше цікавили платників податків:

1. Які варіанти подання декларації про майновий стан і доходи?

Згідно п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація про майновий стан і доходи подається за вибором платника податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умов щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Податкова декларація подається в податкову інспекцію за місцем проживання (реєстрації).

У зв`язку з напруженою епідеміологічною ситуацією в країні, звертаємо увагу платників на можливість надсилати декларації засобами електронного зв'язку(он-лайн).

2. Який термін сплати задекларованих податкових зобов'язань?

Відповідно до п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу України фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

3. Чи витрати на навчання понесені у 2019 році за навчальний період 2020 року включається до розрахунку на отримання податкового кредиту?

Згідно з пп. 166.2.1. п 166.2 ст. 166 Податкового кодексу України до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Тобто, до розрахунку податкової знижки включаються лише витрати, які понесені у звітному році за період навчання, який припадає на 2020 рік.

4.Чи оподатковується продаж успадкованого нерухомого майна, яке перебувало у власності менше трьох років?

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

5. Який термін подання декларації про майновий стан і доходи громадянами?

Податкова декларація, за період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи з фізичних осіб подається до 1 травня року наступним за звітним. Останнім днем подання податкової декларації громадянами, які отримали дохід у 2020 році буде 30 квітня 2021 року.

6. Що потрібно для подачі звітності онлайн?

Для подання податкової декларації про майновий стан і доходи засобами електронного зв'язку платнику податків необхідно мати особистий ключ електронного цифрового підпису виданого будь-яким Акредитованим центром сертифікації ключів та доступ до мережі Інтернет.

Звертаємо увагу, що громадяни для подачі податкової декларації про майновий стан і доходи можуть скористатись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 Добровеличківська ДПІ

ГУ ДПС у Кіровоградській області