Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся у Голованівській ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області на тему: : «Декларування доходів громадян за 2020 рік"

опубліковано 24 березня 2021 о 15:17

У Голованівській ДПІ 23.03.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян за 2020 рік»

На питання платників щодо подання звітності в електронному вигляді відповідала в.о. начальника Голованівської ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області Людмила Середа.

Під час спілкування з платниками обговорено найбільш актуальні питання, пов»язані з декларуванням доходів громадян та акцентовано увагу на переваги подання звітності про майновий стан і доходи в електронному вигляді. Наводимо деякі з них та відповіді:

Питання 1. Як подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Відповідь. Під час кампанії декларування податкові декларації про майновий стан і доходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати свої доходи, а також особи, які мають право добровільно подати декларацію для застосування права на податкову знижку.

При цьому, подати декларацію можна дистанційно, не відвідуючи податкову, через «Елекктронний кабінет платника податків».

Для цього необхідно:

    - отримати у будь-якому Акредитованому центрі електронний цифровий підпис та
    - авторизуватись в електронному кабінеті.

Питання 2. Який порядок подання декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь. Податкову декларацію про майновий стан і доходи платники можуть подати за місцем

своєї податкової адреси в один із таких способів:

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог щодо електронного документообігу.

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

Питання 3. Які граничні терміни подання декларації

Для подачі податкової декларації визначені такі граничні строки:

- для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію – не пізніше 30 квітня 2021 року;

- для громадян, які мають право на податкову знижку – до 31 грудня 2020 року включно.

4. Чи потрібно подавати декларацію, якщо дохід одержано у вигляді процентів по депозиту?

Відповідь. Згідно із ст.179 Податкового кодексу України, якщо фізична особа впродовж звітного податкового року отримувала лише доходи у вигляді процентів на вкладний (депозитний) рахунок, які нараховувалися податковими агентами, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації, оскільки вказані доходи оподатковуються податковими агентами під час їх нарахування.

Питання 5. Які документи необхідно надати, щоб скористатися податковою знижкою? В який термін потрібно надати таку декларацію?

Відповідь. Право на користування податковою знижкою, зокрема, надається за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної або вищої освіти.

Як і раніше, право на отримання податкової знижки має платник податку або член сім’ї першого ступеня спорідненості.

Фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом, додаткову угоду за наявності; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення тощо.
       Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до контролюючого органу копії зазначених документів.
       Слід зазначити, що громадяни, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки, мають право надати декларацію до кінця року, наступного за звітним, тобто до 31 грудня 2020 року.

 

 

Голованівська ДПІ ГУ ДПС у

Кіровоградській області