Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування права громадян на податкову знижку - під час «гарячої лінії» у Голованівському відділі податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Кіровоградській області

опубліковано 16 листопада 2020 о 08:36

Нещодавно Голованівським відділом податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Кіровоградській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування права громадян на податкову знижку». На запитання платників відповідала головний державний ревізор-інспектор відділу Тетяна ГОНЧАРЕНКО.

Так, наведемо найактуальніші запитання та відповідні на них:

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати ФО – платник ПДФО до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення.

Яким чином подається декларація про майновий стан і доходив умовах карантину?

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У зв`язку з заходами, спрямованими на запобігання виникнення коронавірусної хвороби (COVID-19) та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій, пропонуємо громадянам які зобов’язані подати декларацію про майновий стан та доходи за 2019 рік утриматись від відвідування центрів обслуговування платників, та  подати декларацію засобами електронного зв’язку.

Подати декларацію про майновий стан і доходи платники в умовах карантинних заходів доречно через Електронний кабінет платника https://cabinet.tax.gov.ua  (з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг). Також, вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний веб-портал ДПС http://tax.gov.ua.

Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідно до п. 179.8 ст.179 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

Голованівський відділ податків і зборів з фізичних

осіб управління податкового адміністрування

ГУ ДПС у Кіровоградській області