Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Голованівським управлінням проведено „гаряча лінія” щодо змін оподаткування ПДВ у відповідності до ЗУ № 466-ІХ

опубліковано 27 серпня 2020 о 08:52

У Голованівському управлінні ГУ ДПС у Кіровоградській області був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників стосовно оподаткування ПДВ у відповідності до Закону України від 16.01.2020 № 466-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» відповідала заступник начальника управління – начальник відділу податків і зборів з юридичних осіб Голованівського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Антоніна КУРКО.

Пропонуємо вашій увазі запитання, що обговорювались під час «гарячої лінії» та надані на них роз’яснення:

  1. Які граничні терміни реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних?

Для зведених ПН та РК до таких ПН, складеними за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПК (компенсуючі податкові зобов’язання) продовжено граничний термін реєстрації в ЄРПН з 15 до 20 числа місяця.

Якщо граничний день реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРЦН припадає на вихідний чи святковий день, то такий день вважається операційним, що забезпечує можливість реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування протягом періоду з 8:00 до 20:00.

2. Чи змінився порядок реєстрації платників ПДВ?

У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ або особи, яка відповідає вимогам, визначеним пп. 6 п. 180.1 ст.180 ПКУ  (реалізує конфісковане майно та інш.), реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів (було – 20 к.д.) до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ.

Для платників єдиного податку 3 групи – неплатників ПДВ: для добровільної зміни ставки єдиного податкуреєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10  календарних днів до початку місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (було – 15 к. д. до початку квартала) та діє з першого числа цього місяця.

Заява про реєстрацію платника ПДВ подається у електронній формі (було – у електронній або паперовій формі).

Новостворений суб’єкт господарювання, як і раніше, зможе подати держреєстратору  заяву щодо реєстрації  його платником ПДВ разом з іншими реєстраційними документами. Таку заяву розглядатимуть протягом 3 днів, починаючи з дати її надходження до контролюючого органу.

У разі перетворення юрособи або зміни даних (податковий номер, найменування), а також розміжностей чи помилок у Реєстрі платників ПДВ, не пов’язаних з ліквідацією, проводиться перереєстрація платника ПДВ.

Для перереєстрації платник подає реєстраційну заяву протягом 10 робочих днів.

3. Чи є зміни щодо пільги з ПДВ?

Внесено зміни також до підрозд. 2 розд.  XX  ПКУ, якими, зокрема:

– встановлення тимчасової пільги з ПДВ для операцій з передачі транспортних засобів малозабезпеченим верствам населення, а також органам спеціального призначення (швидка медична допомога та центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах цивільного захисту, рятувальної справи, пожежної і техногенної безпеки) для оперативного виконання задач, направлених на захист та збереження здоров’я населення;

- відновлення застосування нульової ставки ПДВ до операцій з експорту сої та ріпаку (до внесення змін до операцій з експорту сої та ріпаку застосовувався режим звільнення від оподаткування ПДВ, який виключав можливість декларування до відшкодування сум ПДВ за такими операціями);

- уточнено, що касовий метод податкового обліку з ПДВ поширюється у т.ч. на підрядників та субпідрядників;

– забезпечено розповсюдження пільги ПДВ на ввезення племінних чистопородних тварин на сільськогосподарського товаровиробника. 

Голованівське управління ГУ ДПС у

Кіровоградській області