Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся у Добровеличківській ДПІ Голованівського управління Головного управління ДПС у Кіровоградській області на тему: «Актуальні питання у застосуванні РРО».

опубліковано 15 липня 2020 о 08:29

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» відбувся у Добровеличківській ДПІ Голованівського управління Головного управління ДПС у Кіровоградській області на тему: «Актуальні питання у застосуванні РРО».

На питання платників відповідав начальник Добровеличківської ДПІ Голованівського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Сергій ПОЛІЩУК.

Надаємо найцікавіші запитання та відповіді на них.

- Чи змінилися терміни запровадження використання РРО?

Так. Відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», перенесено терміни запровадження нових правил використання РРО.

На 01 серпня 2020 року перенесено впровадження застосування програмних РРО як альтернативи класичним. Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО - залежно від своїх потреб. Програмний РРО це фактично програма, яка може бути встановлена на будь-який гаджет (планшет, ноутбук, комп’ютер), в тому числі і на смартфон, перетворюючи його на касовий апарат.

У той же час, класичні РРО, які є у продавців та які зареєстровані, вони залишаться та надалі будуть використовуватися.

До 01 січня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує ліміт у 1 000 000 гривень, крім тих, які здійснюють: - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

- У яких випадках ФОП – платники ЄП не застосовують РРО до 01.01.2021 року?

Реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – програмні РРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Водночас, до 01 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку другої – четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 грн., крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення.

- Чи потрібно купувати принтер для друку чеків?

Користувачам не обов’язково купувати принтер. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або основні комунікаційні месенджери за номером телефону.

- Що таке кешбек і коли він почне діяти?

Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них. Кешбек запрацює не раніше 01 жовтня 2020 року.

Процедура повернення коштів “кешбек” така:

купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті;

якщо його там немає, подаєте скаргу на сайт ДПС в електронному кабінеті;

якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Голованівське управління ГУ ДПС у

Кіровоградській області