Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації у застосуванні РРО під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Голованівському управлінні

опубліковано 09 липня 2020 о 09:26

09 липня 2020 року у Голованівському управлінні Головного управління ДПС у Кіровоградській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації у застосуванні РРО». На запитання платників податків відповідала головний державний інспектор Голованівської ДПІ Голованівського управління ГУ ДПС у Кіровоградській області Людмила СЕРЕДА.

Пропонуємо до уваги  найбільш актуальні питання, які надійшли під час сеансутелефонного зв’язку «гаряча лінія».

- Коли можна буде застосовувати програмні РРО? Для яких ФОП та у які терміни РРО необхідно застосовувати обов’язково?

Відповідно до положень Закону України від 20.09.2019 року № 128-IX "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

З 01 жовтня 2020 року використання РРО (як класичного так і програмного) стане обов’язковим для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, другої, третьої та четвертої груп, які здійснюють:

- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу інтернет;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах;

- діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;

- діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

- діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення;

- реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках);

- реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 01 січня 2021 року використання РРО буде обов’язковим для ФОП – платників єдиного податку 2, 3 та 4 груп незалежно від видів діяльності.

 - Чи є можливість зареєструвати РРО (касовий апарат) не відвідуючи податкову?

Відповідь: Так. У зв`язку з заходами, спрямованими на запобігання виникнення коронавірусної хвороби (COVID-19) та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій, пропонуємо утриматись від відвідування центрів обслуговування платників, та  для реєстрації реєстратора розрахункових операцій подати до податкового органу заяву за ф. № 1-РРО онлайн. Така можливість надана через приватну частину Електронного кабінету https://cabinet.tax.gov.ua  (з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг). Також, вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний веб-портал ДПС http://tax.gov.ua.

У розділі «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету необхідно створити документ за формою «J1311401 – Заява про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО». Усі розділи реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО необхідно заповнити.

При заповненні реєстраційної заяви за ф. № 1-РРО у розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО» платник обирає потрібну інформацію щодо сфери застосування РРО з довідника в спливаючому вікні за посиланням: «розд. 5 «Сфера застосування відповідно до Державного реєстру РРО»/«Пошук у довіднику»/«код» та «назва» сфери застосування РРО».

 

Голованівське управління ГУ ДПС у

Кіровоградській області